Zofia Zborowska i zapiekanka: przepis na zapiekankę, którą jadła Zborowska

2021-05-14
AES
Zofia Zborowska i zapiekanka: przepis na zapiekankę, którą jadła Zborowska
Autor: Shutterstock.com Półmetrowa zapiekanka z pieczarkami, serem, keczupem i korniszonami
łatwy
20 min
2

Ciężarna Zofia Zborowska została przyłapana podczas pałaszowania półmetrowej zapiekanki. Życie kobiety w ciąży nie jest łatwe. Tym bardziej kobiety nieustannie podglądanej. Współczujemy Zofii i trzymamy kciuki. Oto przepis na zapiekankę, która poprawia humor.

  • Zapiekanki - pieszczotliwie nazywane również zapieksami - mają swój urok. Chrupiąca bułka prosto z pieca i rozpływający się na niej ser należą do przyjemności. 
  • Tradycyjna zapiekanka to połówka długiej bułki z duszonymi pieczarkami. Suto posypana tartym serem. Po upieczeniu polana keczupem i obłożona korniszonami. Czy to nie brzmi dla Waszych uszu, jak słodka melodia? Po prostu ideał.
  • W ciąży nie należy sobie żałować drobnych przyjemności. Jak mawia zaprzyjaźniony z nami położnik: "Odchudzanie należy odłożyć na czas po porodzie".
  • Pamiętając o naszych ciążowych zachciankach, polecamy łatwy przepis na pyszną zapiekankę oraz długi spacer na wzmocnienie organizmu.

SKŁADNIKI

  • 1 półbagietka
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki masła
  • 80 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • keczup
  • ogórek konserwowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
  • Na patelni stopić masło i dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut – aż soki, które puszczą warzywa, wyparują, a pieczarki zaczną się ładnie rumienić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
  • Bułkę przekroić wzdłuż na pół, na każdą nałożyć pieczarki i posypać startym serem.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8–10 minut, aż ser się stopi, a pieczywo zrobi się chrupiące. Przed podaniem polać keczupem i obłożyć plasterkami ogórka konserwowego. 
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?
AES