Zofia Zborowska i zapiekanka: przepis na zapiekankę, którą jadła Zborowska
2021-05-14
łatwy
20 min
2
Ciężarna Zofia Zborowska została przyłapana podczas pałaszowania półmetrowej zapiekanki. Życie kobiety w ciąży nie jest łatwe. Tym bardziej kobiety nieustannie podglądanej. Współczujemy Zofii i trzymamy kciuki. Oto przepis na zapiekankę, która poprawia humor.
- Zapiekanki - pieszczotliwie nazywane również zapieksami - mają swój urok. Chrupiąca bułka prosto z pieca i rozpływający się na niej ser należą do przyjemności.
- Tradycyjna zapiekanka to połówka długiej bułki z duszonymi pieczarkami. Suto posypana tartym serem. Po upieczeniu polana keczupem i obłożona korniszonami. Czy to nie brzmi dla Waszych uszu, jak słodka melodia? Po prostu ideał.
- W ciąży nie należy sobie żałować drobnych przyjemności. Jak mawia zaprzyjaźniony z nami położnik: "Odchudzanie należy odłożyć na czas po porodzie".
- Pamiętając o naszych ciążowych zachciankach, polecamy łatwy przepis na pyszną zapiekankę oraz długi spacer na wzmocnienie organizmu.
SKŁADNIKI
- 1 półbagietka
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżeczki masła
- 80 g tartego żółtego sera
- sól, pieprz
- keczup
- ogórek konserwowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki.
- Na patelni stopić masło i dodać cebulę. Gdy się zeszkli, dodać pieczarki. Smażyć na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut – aż soki, które puszczą warzywa, wyparują, a pieczarki zaczną się ładnie rumienić. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
- Bułkę przekroić wzdłuż na pół, na każdą nałożyć pieczarki i posypać startym serem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 8–10 minut, aż ser się stopi, a pieczywo zrobi się chrupiące. Przed podaniem polać keczupem i obłożyć plasterkami ogórka konserwowego.
Pieczarki - właściwości i kalorie. Co zrobić z pieczarek?