Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i jajecznicą

2021-03-29
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i jajecznicą
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i jajecznicą to pomysł na łatwą zapiekankę obiadową.
łatwy
30 min
4

Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i jajecznicą to danie bardzo sycące, treściwe, smaczne, a przy tym niezbyt wymagające. Wystarczy przygotować poszczególne składniki i pozostawić zapiekankę działaniu odpowiedniej temperatury.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 750 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1  łyżka tłuszczu
  • 400 g pieczarek
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • kminek
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w plastry.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodać grzyby, przyprawić rozgniecionym kminkiem i solą, przykryć i dusić do miękkości.
  • Z jajek usmażyć na maśle rzadką jajecznicę, przyprawić ją natką.
  • W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, grzybów i pomidorów, na wierzch wyłożyć jajecznicę.
  • Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min.