Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i jajecznicą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki zapiekane z pieczarkami i jajecznicą to danie bardzo sycące, treściwe, smaczne, a przy tym niezbyt wymagające. Wystarczy przygotować poszczególne składniki i pozostawić zapiekankę działaniu odpowiedniej temperatury.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 750 g ziemniaków
- 2 cebule
- 1 łyżka tłuszczu
- 400 g pieczarek
- 2 pomidory
- 1 łyżka masła
- 4 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki
- kminek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w plastry.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Do cebuli dodać grzyby, przyprawić rozgniecionym kminkiem i solą, przykryć i dusić do miękkości.
- Z jajek usmażyć na maśle rzadką jajecznicę, przyprawić ją natką.
- W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ziemniaków, grzybów i pomidorów, na wierzch wyłożyć jajecznicę.
- Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min.