Ziemniaki zapiekane z kabaczkiem i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki z kabaczkiem i pieczarkami zapiekane pod serowym sosem to doskonałe danie. Można również podać to jako dodatek do mięsa.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Sportowa odzież i obuwie jeszcze taniej? Sprawdź zniżki na New Balance promocje.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 kabaczek średniej wielkości
- 250 g drobnych pieczarek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
- 100 g mozzarelli
- 4 łyżki jogurtu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- oraz 1 łyżka masła do przygotowania naczynia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki i kabaczki pokroić na plastry grubości 0,5 cm, pieczarki przekroić na połówki lub ćwiartki.
- Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Kabaczka posolić i odstawić, a następnie odcisnąć z nadmiaru wilgoci.
- W rondlu z masła i mąki przygotować zasmażkę, dodać mleko i zagotować. Przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodać starty ser mozzarella i jogurt. Wymieszać.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Układać naprzemiennie ziemniaki, kabaczka, pieczarki.
- Polać przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 30 minut.