Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi

2021-03-29
Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi
Autor: Shutterstock Wielbiciele mogą ziemniaki posypać tartym serem żółtym 
łatwy
30 min
4

Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi to sycące danie dla całej rodziny. Można także potraktować je jako ciekawy dodatek do dań mięsnych. 

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g słoniny
  • 150 g jabłek
  • 200 g ogórków konserwowych
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  • 150 ml rosołu
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem majeranku, ugotować na półmiękko, odcedzić.
  • Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić na patelni, połączyć z ziemniakami, podsmażyć.
  • Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
  • Ogórki również pokroić na kawałki.
  • Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem.
  • W naczyniu układać ziemniaki naprzemiennie z jabłkami i ogórkami, przesypując przyprawami.
  • Zalać rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i zapiec w gorącym piekarniku.