Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaki zapiekane z jabłkami i ogórkami konserwowymi to sycące danie dla całej rodziny. Można także potraktować je jako ciekawy dodatek do dań mięsnych.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 150 g słoniny
- 150 g jabłek
- 200 g ogórków konserwowych
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- 150 ml rosołu
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- tłuszcz do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w plastry, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem majeranku, ugotować na półmiękko, odcedzić.
- Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić na patelni, połączyć z ziemniakami, podsmażyć.
- Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki.
- Ogórki również pokroić na kawałki.
- Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem.
- W naczyniu układać ziemniaki naprzemiennie z jabłkami i ogórkami, przesypując przyprawami.
- Zalać rosołem wymieszanym z koncentratem pomidorowym i zapiec w gorącym piekarniku.