Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym to pyszne danie obiadowe. Można również ziemniaki zapiec i podać jako wykwintny dodatek do pieczonego mięsa. To proste danie jest bardzo efektowne. Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym.
Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
SKŁADNIKI
- 1-1,5kg drobnych ziemniaków
- 150 g wędzonego boczku
- Na sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 ¼ szklanki zimnego mleka
- sól, biały pieprz
- mielona gałka muszkatołowa
- ewentualnie koperek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 10 minut lub do miękkości. Odcedzić.
- Boczek pokroić w kostkę.
- Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć, nie rumienić. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
- Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
- Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.
- Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać wędzonym boczkiem.
- Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem posypać koperkiem i podawać z surówką coleslaw.