Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym

2021-03-29
Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekana pod beszamelem to pyszne danie lub dodatek
łatwy
15 min
4

Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym to pyszne danie obiadowe. Można również ziemniaki  zapiec i podać jako wykwintny dodatek do pieczonego mięsa. To proste danie jest bardzo efektowne. Wypróbuj przepis na ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym. 

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Jak zrobić beszamel - grafika

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI

  • 1-1,5kg drobnych ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • Na sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ¼ szklanki zimnego mleka
  • sól, biały pieprz
  • mielona gałka muszkatołowa
  • ewentualnie koperek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać. Włożyć do garnka z osolonym wrzątkiem. Gotować 10 minut lub do miękkości. Odcedzić.
  • Boczek pokroić w kostkę.
  • Przygotować sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Chwilę smażyć, nie rumienić. Po czym wlać zimne mleko i energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.
  • Gotować od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje.
  • Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową.
  • Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, wyłożyć ziemniaki. Następnie wylać sos. Zapiekankę posypać wędzonym boczkiem.
  • Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 30 minut, do zarumienienia góry. Ziemniaki zapiekane pod beszamelem posypać koperkiem i podawać z surówką coleslaw.