Ziemniaczana carbonara: pyszne kartofle zapiekane z boczkiem i śmietaną
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ziemniaczana carbonara to po porstu pyszne kartofle zapieczone z boczkiem i śmietaną. Dodatek parmezanu bardzo podnosi smak. Sycące danie poskromi nawet największy apetyt.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 150 g boczku
- 300 ml śmietany
- 80 g parmezanu
- 1 jajko
- sól i pieprz
- pietruszka, posiekane
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem i gotować 20 minut. Następnie ziemniaki przestudzić, obrać i pokroić w grube plastry.
- Wymieszać śmietanę z jajkiem i startym serem i doprawić solą i pieprzem.
- Pokroić boczek i cebulę w kostkę. Odłożyć na bok dwie łyżki boczku; posypiemy nim ziemniaki przed końcem pieczenia.
- Boczek dodać na gorącą patelnię i smażyć do zrumienienia. Dodać 1 łyżkę masła i pokrojoną cebulę, smażyć do zeszklenia cebuli.
- Rozgrzać piekarnik do 200°C.
- Posmarować formę do pieczenia masłem i ułożyć w niej plastry ziemniaków.
- Polać ziemniaki sosem śmietanowym, rozłożyć na wierzch usmażoną cebulę i bekon.
- Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 200°C. Następnie posypać pozostałym pokrojonym boczkiem, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec do zrumienienia boczku.