Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem, kiełbasą i kiszoną kapustą to przepyszne danie wzorowane na niemieckich zapiekankach z Alzacji i Bawarii. Przygotowując je możemy zagospodarować resztki wędlin z lodówki.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g kiełbasy
- 400 g boczku
- olej do smażenia
- 1 duża cebula
- 650 g ziemniaków obranych i pokrojonych w plastry
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- ok.450g kapusty kiszonej (przepłukanej)
- 450 ml bulionu drobiowego
- 120 ml białego wytrawnego wina
- 6 kulek jałowca
- 1 łyżeczka kminku (w ziarnach)
- 1-2 liście laurowe
- 1/4 łyżeczka soli
- pieprz
- koperek i cebulka zielona do przybrania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w plastry, boczek w kostkę i podsmażyć. Zdjąć z patelni.
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w kostkę i również podsmażyć. Zdjąć z patelni.
- Kapustę wrzucić na patelnię i podsmażać ok. 1 minutę, następnie dodać bulion i wino oraz ziemniaki, kminek, liść laurowy, jałowiec sól i pieprz. Dusić całość pod przykryciem ok. 20 minut, do miękkości.
- Garnek rzymski (wcześniej namoczony 15 minut) leciutko natłuścić.
- Włożyć do niego warstwę cebuli i marchewki, następnie warstwę kiełbasy i boczku, a na wierzch kapustę z ziemniakami.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 180-200 stopni (pod przykryciem). Po upieczeniu posypać posiekanymi koperkiem i szczypiorkiem.