Zapiekanka z zupek chińskich i piersi kurczaka - nie mów bryyy... zanim nie spróbujesz
2021-10-20
łatwy
30 min
6
Tak, zdaję sobie sprawę, że zupki chińskie to samo zło. Większość z nas wie, że wewnątrz kolorowych opakowań kryje się sama chemia, a i tak każdy od czasu do czasu skusi się na "złotego kurczaka" czy "ostrą krewetkę". Ja również, ale niekoniecznie w formie wody z przyprawami i makaronem. Zapiekanka z zupek chińskich, gdy dodamy do niej kurczaka, warzywa i ser smakuje całkiem nieźle. Polecam danie przyprawić naturalnymi przyprawami, a te dołączone do zupek wyrzucić, bo tam skumulowana jest cała zupkowa chemia.
SKŁADNIKI
- 3 zupki chińskie
- 2 piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki kaparów (opcjonalnie)
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 250 g sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron z zupek drobno pokruszyć i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 15 minut, aby napęczniał.
- Kurczaka pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, oprószyć papryką, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Wystarczy 1-2 min z każdej strony.
- Kurczaka zdjąć z patelni, a gdy nieco przestygnie pokroić w niedużą kostkę. Papryki umyć i też pokroić w kostkę podobnej wielkości.
- Kukurydzę i kapary odcedzić, wymieszać z kurczakiem i papryką. Dodać połowę sera i odcedzony makaron, jogurt i majonez. Wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, wyrównać wierzch posypać resztą żółtego sera.
- Zapiekać 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?