Zapiekanka z surowych ziemniaków z szynką i serem: obfita, sycąca i pyszna
2021-10-27
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Zapiekanka ziemniaczana zawsze cieszy się powodzeniem. Ten rodzaj placka z tartych surowych ziemniaków jest wyjątkowo pyszny i sycący. I choć piecze się zapiekankę prawie 1 godzinę, to samo przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut. Wypróbuj przepis na zapiekankę z surowych ziemniaków z szynką i serem żółtym i napełnij swoje ciało pozytywną energią!
SKŁADNIKI
- 800 g ziemniaków
- 1 cebula
- 100 g pokrojonej w kostkę szynki
- 1 łyżeczka masła
- 180 g startego sera
- 2 łyżki musztardy
- 230 g jogurtu
- sól, pieprz, papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Małymi porcjami odciśnij tarte ziemniaki w dłoniach. Rozłóż warstwą na pergaminie.
- Posmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 200, włączając górne i dolne grzanie.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką. Roztop masło na patelni i krótko podsmaż mieszankę cebuli i szynki.
- Ser, musztardę i jogurt wymieszaj na jednorodny sos. Dodaj go do ziemniaków razem z usmażoną cebulę i szynką. Dopraw wszystko solą, pieprzem i papryką w proszku. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
- Umieść zapiekankę na ruszcie pośrodku piekarnika i piecz około 50-60 minut.
- Jeśli chcesz wzbogacić swoją zapiekankę o więcej wartości odżywczych, wyjmij zapiekankę z piekarnika po 45-50 minutach pieczenia. Za pomocą łyżki stołowej zrób cztery wgłębienia. Do każdego dołka wybij jajko, po jednym na osobę. Włóż zapiekankę z powrotem do piekarnika i zapiekaj jajka do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?