Zapiekanka z surowych ziemniaków z szynką i serem: obfita, sycąca i pyszna

Zapiekanka z surowych ziemniaków z szynką i serem: obfita, sycąca i pyszna
Autor: Shutterstock.com Pyszna zapiekanka z tartych surowych ziemniaków z szynką i serem
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Zapiekanka ziemniaczana zawsze cieszy się powodzeniem. Ten rodzaj placka z tartych surowych ziemniaków jest wyjątkowo pyszny i sycący. I choć piecze się zapiekankę prawie 1 godzinę, to samo przygotowanie zajmie Ci zaledwie 20 minut. Wypróbuj przepis na zapiekankę z surowych ziemniaków z szynką i serem żółtym i napełnij swoje ciało pozytywną energią! 

Składniki

800 g ziemniaków

1 cebula

100 g pokrojonej w kostkę szynki

1 łyżeczka masła

180 g startego sera

2 łyżki musztardy

230 g jogurtu

sól, pieprz, papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Małymi porcjami odciśnij tarte ziemniaki w dłoniach. Rozłóż warstwą na pergaminie.

Posmaruj tłuszczem naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 200, włączając górne i dolne grzanie.

Cebulę oberz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pokrojoną w kostkę szynką. Roztop masło na patelni i krótko podsmaż mieszankę cebuli i szynki.

Ser, musztardę i jogurt wymieszaj na jednorodny sos. Dodaj go do ziemniaków razem z usmażoną cebulę i szynką. Dopraw wszystko solą, pieprzem i papryką w proszku. Wymieszaj na jednolitą masę. Przełóż do przygotowanego naczynia żaroodpornego.

Umieść zapiekankę na ruszcie pośrodku piekarnika i piecz około 50-60 minut.

Jeśli chesz wzbogacić swoją zapiekankę o więcej wartości odżywczych. Wyjmij zapiekankę z piekarnika po 45-50 minutach pieczenia. Za pomocą łyżki stołowej zrób cztery wgłębienia. Do każdego dołka wybij jajko, po jednym na osobę. Włóż zapiekankę z powrotem do piekarnika i zapiekaj jajka do uzyskania pożądanego stopnia wypieczenia.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej