Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy

2021-03-29
Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy
Autor: Shutterstock Pyszny, treściwy i pełnowartościowy posiłek dla rodziny.
łatwy
60 min
4

Soczyste mięso, odżywcze kasze i pyszne, pełne witamin pieczone warzywa korzeniowe. A to wszystko w jednej niewielkiej blaszce pachnącej tymiankem. Polecamy zapiekankę z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kasz.

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg buraków
  • 1 duża marchewka
  • 1 zielona papryka
  • 400 g dyni
  • olej
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Buraki i marchewkę obrać i pokroić. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę.
  • Blaszkę posmarować olejem i przełożyć na nią warzywa. Piec godzinę w 180 st. C.
  • Dynię pokroić, usunąć z niej pestki, wstawić na 20 min do piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  • Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie.
  • Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i pomidory, przyprawić.
  • Pod koniec smażenia dodać ugotowane wcześniej kasze i wymieszać..
  • Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wykładać do niego warstwami mięso z kasza i warzywa.
  • Na wierzchu położyć tymianek, naczynie przykryć i piec jeszcze 20 min, w połowie czasu zdjąć pokrywkę.
  • Danie podawać posypane posiekaną natką.