Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy

2020-01-27
Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy
Autor: Shutterstock Pyszny, treściwy i pełnowartościowy posiłek dla rodziny.
łatwy
60 min
4

Soczyste mięso, odżywcze kasze i pyszne, pełne witamin pieczone warzywa korzeniowe. A to wszystko w jednej niewielkiej blaszce pachnącej tymiankem. Polecamy zapiekankę z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kasz.

Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

1 kg buraków

1 duża marchewka

1 zielona papryka

400 g dyni

olej

400 g mielonej wołowiny

1 cebula

1 puszka krojonych pomidorów

4 ząbki czosnku

100 g kaszy jaglanej

100 g kaszy jęczmiennej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

sól i pieprz

kilka gałązek tymianku

1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Buraki i marchewkę obrać i pokroić. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę.

Blaszkę posmarować olejem i przełożyć na nią warzywa. Piec godzinę w 180 st. C.

Dynię pokroić, usunąć z niej pestki, wstawić na 20 min do piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.

Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i pomidory, przyprawić.

Pod koniec smażenia dodać ugotowane wcześniej kasze i wymieszać..

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wykładać do niego warstwami mięso z kasza i warzywa.

Na wierzchu położyć tymianek, naczynie przykryć i piec jeszcze 20 min, w połowie czasu zdjąć pokrywkę.

Danie podawać posypane posiekaną natką.