Zapiekanka z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kaszy
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Soczyste mięso, odżywcze kasze i pyszne, pełne witamin pieczone warzywa korzeniowe. A to wszystko w jednej niewielkiej blaszce pachnącej tymiankem. Polecamy zapiekankę z pieczonymi warzywami i dwoma rodzajami kasz.
Diety dostępne bez wychodzenia z domu, opieka dietetyka i ponad 2000 przepisów w programie JeszCoLubisz.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg buraków
- 1 duża marchewka
- 1 zielona papryka
- 400 g dyni
- olej
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 4 ząbki czosnku
- 100 g kaszy jaglanej
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- kilka gałązek tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraki i marchewkę obrać i pokroić. Paprykę oczyścić z ziaren i pokroić w kostkę.
- Blaszkę posmarować olejem i przełożyć na nią warzywa. Piec godzinę w 180 st. C.
- Dynię pokroić, usunąć z niej pestki, wstawić na 20 min do piekarnika, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
- Kasze ugotować w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju, dodać mięso, zmiażdżony czosnek i pomidory, przyprawić.
- Pod koniec smażenia dodać ugotowane wcześniej kasze i wymieszać..
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wykładać do niego warstwami mięso z kasza i warzywa.
- Na wierzchu położyć tymianek, naczynie przykryć i piec jeszcze 20 min, w połowie czasu zdjąć pokrywkę.
- Danie podawać posypane posiekaną natką.