Zapiekanka makaronowa z patelni. Obłęd na talerzu gotowy w kilka chwil
2022-08-02
łatwy
15 min
2
Makaronowa zapiekanka z patelni z boczkiem przygotujesz w kilka chwil. To sycące danie pociesza, jak żadne inne. Przyrumieniony makaron z boczkiem spaja doskonały sos. No i nitki gorącego sera ciągnące się za każdym widelcem... Po prostu pycha!
Galeria: Zapiekanka makaronowa - najlepsze przepisy
SKŁADNIKI
- 100 g suchego makaronu lub 250 g ugotowanego
- 50 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
- kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
- 1 jajko
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchy makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Jeśli używasz resztek ugotowanego makaronu z poprzedniego dnia, to ten punkt przygotowań możesz opuścić.
- Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek i pieczarki. Dodać ugotowany makaron i smażyć do zrumienienia klusek na dnie patelni.
- Jajko rozmącić ze szczyptą soli. Do jajka dolać śmietanę i zmiksować. Na koniec dodać tarty parmezan i ponownie wymieszać.
- Mieszaninę jajka i śmietany wylać na makaron. Posypać tartym serem. Przykryć pokrywką. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 2 minuty lub do rozpuszczenia sera.
- Podawać od razu!
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?