Zapiekanka makaronowa z patelni. Obłęd na talerzu gotowy w kilka chwil

Makaronowa zapiekanka z patelni
Autor: Shutterstock Makaron z boczkiem w śmietanowym sosie gotowy do zapiekania pod pokrywką na patelni
łatwy
15 min
2

Makaronowa zapiekanka z patelni z boczkiem przygotujesz w kilka chwil. To sycące danie pociesza, jak żadne inne. Przyrumieniony makaron z boczkiem spaja doskonały sos. No i nitki gorącego sera ciągnące się za każdym widelcem... Po prostu pycha! 

Galeria: Zapiekanka makaronowa - najlepsze przepisy

SKŁADNIKI

  • 100 g suchego makaronu lub 250 g ugotowanego
  • 50 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchy makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Jeśli używasz resztek ugotowanego makaronu z poprzedniego dnia, to ten punkt przygotowań możesz opuścić. 
  • Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek i pieczarki. Dodać ugotowany makaron i smażyć do zrumienienia klusek na dnie patelni. 
  • Jajko rozmącić ze szczyptą soli. Do jajka dolać śmietanę i zmiksować. Na koniec dodać tarty parmezan i ponownie wymieszać. 
  • Mieszaninę jajka i śmietany wylać na makaron. Posypać tartym serem. Przykryć pokrywką. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 2 minuty lub do rozpuszczenia sera. 
  • Podawać od razu! 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej