Zapiekanka z patelni: przepis na makaron z boczkiem w sosie śmietanowym

Zapiekanka z patelni: przepis na makaron z boczkiem w sosie śmietanowym
Autor: Shutterstock.com Makaron z boczkiem w śmietanowym sosie gotowy do zapiekania pod pokrywką na patelni
łatwy
15 min
2

Makaronowa zapiekanka z patelni z boczkiem przygotujesz w kilka chwil. To sycące danie pociesza, jak żadne inne. Przyrumieniony makaron z boczkiem spaja doskonały sos. No i nitki gorącego sera ciągnące się za każdym widelcem... Po prostu pycha! 

Składniki

100 g suchego makaronu lub 250 g ugotowanego

50 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę

1 jajko

100 ml śmietany 18%

2 łyżki startego parmezanu

2 łyżki sera mozzarella

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Suchy makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Jeśli używasz resztek ugotowanego makaronu z poprzedniego dnia, to ten punkt przygotowań możesz opuścić. 

Na rozgrzanej patelni zrumienić boczek. Dodać ugotowany makaron i smażyć do zrumienienia klusek na dnie patelni. 

Jajko rozmącić ze szczyptą soli. Do jajka dolać śmietanę i zmiksować. Na koniec dodać tarty parmezan i ponownie wymieszać. 

Mieszaninę jajka i śmietany wylać na makaron. Posypać tartym serem. Przykryć pokrywką. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu przez 2 minuty.  Lub do rozpuszczenia sera. 

Podawać od razu! 

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl
więcej