Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków po meksykańsku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków po meksykańsku to proste danie z serii 3 w 1. W zapiekance znajdziemy odżywcze białko, pożywne skrobia i niezbędne warzywa. Proste i smaczne danie dla każdej rodziny.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 ziemniaki
- 300 gram mięsa wołowego lub wieprzowego lub indyczego
- 1 średnia cebula
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 mała puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- po pół łyżeczki zmielonych ostrej papryki, kminku i kolendry
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 2-4 łyżki startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przestudzić, obrać i pokroić w grube talarki.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso mielone i często zrumienić, go często mieszając.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć do zeszklenia.
- Dodać odcedzoną fasolę z puszki, kukurydzę i pomidory, przyprawić oregano, ostrą papryką, kminkiem i kolendrą. Posolić i popieprzyć. Dusić jeszcze 8-10 minut.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, przykryć częścią sosu mięsno-pomidorowego, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków, postępować aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być mięsny sos.
- Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 30 minut.
- Podawać póki gorące.