Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków po meksykańsku

2021-03-29
Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków po meksykańsku
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
4

Zapiekanka z mięsa mielonego i ziemniaków po meksykańsku to proste danie z serii 3 w 1. W zapiekance znajdziemy odżywcze białko, pożywne skrobia i niezbędne warzywa. Proste i smaczne danie dla każdej rodziny. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 4 ziemniaki
  • 300 gram mięsa wołowego lub wieprzowego lub indyczego 
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów 
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • po pół łyżeczki zmielonych ostrej papryki, kminku i kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 2-4 łyżki startego sera

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach. Przestudzić, obrać i pokroić w grube talarki.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać mięso mielone i często zrumienić, go często mieszając. 
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć do zeszklenia. 
  • Dodać odcedzoną fasolę z puszki, kukurydzę i pomidory, przyprawić oregano, ostrą papryką, kminkiem i kolendrą. Posolić i popieprzyć. Dusić jeszcze 8-10 minut.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, przykryć częścią sosu mięsno-pomidorowego, ponownie ułożyć warstwę ziemniaków, postępować aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być mięsny sos. 
  • Wierzch posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 30 minut. 
  • Podawać póki gorące.