Zapiekanka z batatów, fasoli i kiełbasy
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Szukasz pomysłu na oryginalne danie z ziemniaków? Oto zapiekanka - prosta do wykonania i pyszna. Nadaje się, by podać ją gościom. Pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków, jarmużu, fasoli i kiełbasy zauroczy każdego.
SKŁADNIKI
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 2 bataty (słodkie ziemniaki)
- 450 g jarmużu
- 300 g kiełbasy zwyczajnej
- 200 ml bulionu lub osolonej wody
- 1 puszka pomidorów krojonych typu pelati
- 2 puszki białej lub czerwonej fasoli
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- sól i pieprz
- pół szklanki tartego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę odcedzić, cebulę i czosnek drobno posiekać, bataty pokroić w grubą kostkę, kiełbasę pokroić na plasterki, jarmuż porwać na mniejsze kawałki, grube łodygi usunąć.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę i czosnek, dodać kiełbasę, krótko smażyć. Dodać bataty, dolać bulion i gotować 10-12 minut.
- Na koniec dodać odcedzoną fasolę, jarmuż i pomidory z puszki oraz przyprawy. Zamieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Wierzch posypać tartym serem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, zapiekać do zrumienienia wierzchu.