Zapiekanka w bochenku chleba - idealny sposób na wykorzystanie resztek
      2023-04-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Zapiekanka w bochenku chleba to efektowny i oszczędny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, niewielkich ilości warzyw czy pieczarek. W naszym przepisie dodajemy do farszu kurczaka, ale można też przygotować farsz zupełnie jarski lub z kawałkami wędlin. Wszystko zależy od waszej fantazji - ważne, byśmy nie marnowali jedzenia!
Przepis na zapiekankę w bochenku chleba
- To łatwy przepis na pyszne i efektowne danie, dzięki któremu żadne resztki się nie zmarnują.
 - Potrawę robi się szybko. Po 40 minutach smakowite i aromatyczne danie na obiad jest gotowe.
 - Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Część z nich to resztki, które zostały po świętach czy innych daniach.
 - Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać bochenek chleba nie pierwszej świeżości. Danie można zrobić w chlebie, w którym podaje się żurek podczas świąt wielkanocnych. Można wykorzystać także duże bułki.
 - W potrawie sprawdzą się resztki pieczonego kurczaka, indyka lub schabu. W ten sposób można wykorzystać to, co zostało z pieczeni mięsnych po świętach.
 - Do zapiekanki potrzebne są pieczarki, ale równie dobra będzie z boczniakami lub grzybami leśnymi.
 
SKŁADNIKI
- bochenek czerstwego chleba (mogą też być 2 mniejsze, albo kilka czerstwych dużych bułek)
 - 1 jajko
 - 1/2 świeżego kalafiora albo paczka mrożonego
 - 300 g pieczarek
 - 250 g kurczaka (filety z piersi albo udek)
 - 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu greckiego
 - 1 średnia cebula
 - 150 g żółtego sera
 - ulubione przyprawy do smaku, sól i pieprz
 - olej
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z bochenka odciąć wierzch, miąższ wydrążyć. Pozostawić na później
 - Kalafior ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
 - Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, zdjąć łyżką cedzakową z patelni.
 - Kurczaka pokroić w paski, przyprawić i usmażyć na oleju po smażeniu pieczarek.
 - Kalafiora, pieczarki i mięso wymieszać, dodać kilka łyżek rozdrobnionego miąższu chleba. Jajko wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i dodać do masy. Wymieszać.
 - Włożyć do wydrążonego bochenka, posypać startym żółtym serem. Zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.