Zapiekanka w bochenku chleba - idealny sposób na wykorzystanie resztek

Zapiekanka w bochenku chleba - idealny sposób na wykorzystanie resztek
Autor: Shutterstock Zapiekanka w bochenku chleba  to prosty i efektowny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa.
łatwy
40 min
4

Zapiekanka w bochenku chleba to efektowny i oszczędny sposób na zagospodarowanie czerstwego pieczywa, niewielkich ilości warzyw czy pieczarek. W naszym przepisie dodajemy do farszu kurczaka, ale można też przygotować farsz zupełnie jarski lub z kawałkami wędlin. Wszystko zależy od waszej fantazji - ważne, byśmy nie marnowali jedzenia!

Przepis na zapiekankę w bochenku chleba

  • To łatwy przepis na pyszne i efektowne danie, dzięki któremu żadne resztki się nie zmarnują.
  • Potrawę robi się szybko. Po 40 minutach smakowite i aromatyczne danie na obiad jest gotowe.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Część z nich to resztki, które zostały po świętach czy innych daniach.
  • Do przygotowania zapiekanki można wykorzystać bochenek chleba nie pierwszej świeżości. Danie można zrobić w chlebie, w którym podaje się żurek podczas świąt wielkanocnych. Można wykorzystać także duże bułki.
  • W potrawie sprawdzą się resztki pieczonego kurczaka, indyka lub schabu. W ten sposób można wykorzystać to, co zostało z pieczeni mięsnych po świętach.
  • Do zapiekanki potrzebne są pieczarki, ale równie dobra będzie z boczniakami lub grzybami leśnymi.

SKŁADNIKI

  • bochenek czerstwego chleba (mogą też być 2 mniejsze, albo kilka czerstwych dużych bułek)
  • 1 jajko
  • 1/2 świeżego kalafiora albo paczka mrożonego
  • 300 g pieczarek
  • 250 g kurczaka (filety z piersi albo udek)
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) lub jogurtu greckiego
  • 1 średnia cebula
  • 150 g żółtego sera
  • ulubione przyprawy do smaku, sól i pieprz
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z bochenka odciąć wierzch, miąższ wydrążyć. Pozostawić na później
  • Kalafior ugotować w osolonej wodzie na półtwardo.
  • Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, zdjąć łyżką cedzakową z patelni.
  • Kurczaka pokroić w paski, przyprawić i usmażyć na oleju po smażeniu pieczarek.
  • Kalafiora, pieczarki i mięso  wymieszać, dodać kilka łyżek rozdrobnionego miąższu chleba. Jajko wymieszać ze śmietaną lub jogurtem i dodać do masy. Wymieszać.
  • Włożyć do wydrążonego bochenka, posypać startym żółtym serem. Zawinąć w folię aluminiową i  piec ok. 20  minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej