Zapiekanka twarogowo-owsiana z owocami i waniliową pianką
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Znakomita zapiekanka z twarogu z płatkami owsianymi i owocami może stanowić pyszny deser lub sycącą przekąskę. Warto wykorzystać do jej przygotowania ulubione owoce - my polecamy owoce jagodowe.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 125 g twarogu
- 3 zółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 g owoców ( truskawek, malin, jeżyn, jagód)
- 50 g płatków owsianych
- 2 łyżki masła
- 1 białko
- masło i bułka tarta do formy
- 2 łyżki soku pomarańczowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg rozgnieść i wymieszać ze śmietaną, żółtkami, 1/3 miodu, skórką pomarańczową i połową cukru waniliowego.
- Do masy twarogowej dodać umyte i osuszone owoce, delikatnie wymieszać.
- Masło roztopić na patelni i zrumienić na nim płatki owsiane, dodać łyżkę miodu.
- Płatki przestudzić o dodać do masy. Białko ubić na pianę i również dodać do sera, delikatnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niego masę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 30 min.
- W kąpieli wodnej utrzeć 2 żółtka z 1 łyżką miodu, sokiem cytrynowym i połowa opakowania cukru waniliowego.
- Porcję zapiekanki podawać z porcją pianki waniliowej.