Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - jak zrobić?

Hanna Dąbrowska
jak-przyrzadzic-zapiekanke-ze-szpinakiem.jpg
Autor: Shutterstock Mozzarella doskonale pasuje do dań ze szpinakiem.
łatwy
25 min
4

Zapiekanka ze szpinakiem, to jedna z tych potraw, które można bez wahania zaproponować nawet najbardziej wybrednym gościom – smaczna, pożywna i zdrowa. Oto przepis na zapiekankę z dodatkiem szpinaku!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 500 g makaronu
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g startej mozzarelli
  • kilka suszonych pomidorów
  • 1-2 łyżki masła lub tłuszczu do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, aż stanie się lekko twardy (al dente).
  • Na patelnię wykładamy szpinak (nie dodając żadnego tłuszczu – to zbyteczne), dodajemy przyprawy, wyciskamy cztery ząbki czosnku i podgrzewamy to wszystko na wolnym ogniu, aż szpinak się odmrozi. Dorzucamy także ok. 75 g startej mozzarelli.
  • Mieszamy wszystko, aż stanie się w miarę jednolitą masą.
  • Teraz smarujemy tłuszczem brytfankę i układamy w niej warstwę makaronu, warstwę szpinaku, a potem jeszcze raz makaron i szpinak. Na wierzchu powinny się znaleźć pomidory suszone i pozostała część startej mozzarelli.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę do środka na mniej więcej 25 minut.
Hanna Dąbrowska