Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem - jak zrobić?
2021-11-04
łatwy
25 min
4
Zapiekanka ze szpinakiem, to jedna z tych potraw, które można bez wahania zaproponować nawet najbardziej wybrednym gościom – smaczna, pożywna i zdrowa. Oto przepis na zapiekankę z dodatkiem szpinaku!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 450 g szpinaku mrożonego
- 500 g makaronu
- 4 ząbki czosnku
- 150 g startej mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów
- 1-2 łyżki masła lub tłuszczu do pieczenia
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, aż stanie się lekko twardy (al dente).
- Na patelnię wykładamy szpinak (nie dodając żadnego tłuszczu – to zbyteczne), dodajemy przyprawy, wyciskamy cztery ząbki czosnku i podgrzewamy to wszystko na wolnym ogniu, aż szpinak się odmrozi. Dorzucamy także ok. 75 g startej mozzarelli.
- Mieszamy wszystko, aż stanie się w miarę jednolitą masą.
- Teraz smarujemy tłuszczem brytfankę i układamy w niej warstwę makaronu, warstwę szpinaku, a potem jeszcze raz makaron i szpinak. Na wierzchu powinny się znaleźć pomidory suszone i pozostała część startej mozzarelli.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy zapiekankę do środka na mniej więcej 25 minut.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?