Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Ziemniaki nadziewane szpinakiem i zapieczone z serem to pyszne danie lub dodatek do mięsnej części obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco zachodu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 12 średnich ziemniaków, po 2 na osobę
- 300 g młodych listków szpinaku, albo opakowanie szpinaku baby,
- 30 g masła
- 10 g mąki
- 12 plastrów sera żółtego
- sól, pieprz i suszony czosnek do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. Zalać wrzącą osoloną wodą, gotować około 15 minut, odcedzić.
- Przekroić na pół, wydrążyć środki, pozostawiając grube ścianki. Miąższ ziemniaka rozdrobnić widelcem, zachować.
- Szpinak położyć na sicie i sparzyć wrzącą wodą.
- Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać szpinak oraz miąższ ziemniaków, chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem.
- Szpinakiem napełnić wydrążone ziemniaki, na wierzchu ułożyć po połówce plasterka sera i zapiec w gorącym piekarniku.
- Zrumienione ziemniaki podać od razu.