Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem

2021-03-29
Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem
Autor: Shutterstock Ziemniaki nadziewane szpinakiem to pyszne danie obiadowe
łatwy
45 min
4

Ziemniaki nadziewane szpinakiem i zapieczone z serem to pyszne danie lub dodatek do mięsnej części obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco zachodu. 

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 12 średnich ziemniaków, po 2 na osobę
  • 300 g młodych listków szpinaku, albo opakowanie szpinaku baby,
  • 30 g masła
  • 10 g mąki
  • 12 plastrów sera żółtego
  • sól, pieprz i suszony czosnek do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. Zalać wrzącą osoloną wodą, gotować około 15 minut, odcedzić.
  • Przekroić na pół, wydrążyć środki, pozostawiając grube ścianki. Miąższ ziemniaka rozdrobnić widelcem, zachować.
  • Szpinak położyć na sicie i sparzyć wrzącą wodą.
  • Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać szpinak oraz miąższ ziemniaków, chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem. 
  • Szpinakiem napełnić wydrążone ziemniaki, na wierzchu ułożyć po połówce plasterka sera i zapiec w gorącym piekarniku.
  • Zrumienione ziemniaki podać od razu.