Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem

2020-06-05
Wyborne ziemniaki nadziewane szpinakiem
Autor: Shutterstock Ziemniaki nadziewane szpinakiem to pyszne danie obiadowe
łatwy
45 min
4

Ziemniaki nadziewane szpinakiem i zapieczone z serem to pyszne danie lub dodatek do mięsnej części obiadu. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, choć wymaga nieco zachodu. 

Składniki

12 średnich ziemniaków, po 2 na osobę

300 g młodych listków szpinaku, albo opakowanie szpinaku baby,

30 g masła

10 g mąki

12 plastrów sera żółtego

sól, pieprz i suszony czosnek do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać. Zalać wrzącą osoloną wodą, gotować około 15 minut, odcedzić.

Przekroić na pół, wydrążyć środki, pozostawiając grube ścianki. Miąższ ziemniaka rozdrobnić widelcem, zachować.

Szpinak położyć na sicie i sparzyć wrzącą wodą.

Masło rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać szpinak oraz miąższ ziemniaków, chwilę poddusić, doprawić solą i pieprzem oraz suszonym czosnkiem. 

Szpinakiem napełnić wydrążone ziemniaki, na wierzchu ułożyć po połówce plasterka sera i zapiec w gorącym piekarniku.

Zrumienione ziemniaki podać od razu. 

 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska