Włoski placek z wołowiną i kiełbasą

Włoski placek z wołowiną i kiełbasą
Autor: Shutterstock Pyszny i sycący placek z wołowiną i kiełbasą rodem z włoskiej kuchni
łatwy
35 min
4

Włoski placek z wołowiną i kiełbasą to świetne danie na co dzień i od święta. Długa lista składników i wyglądający na skomplikowany sposób przygotowania w praktyce okazują się mniej złożone, niż w teorii. Warto przygotować to danie,  bo jest nie tylko sycące ale też po prostu pyszne.

SKŁADNIKI

  • tłuszcz do natłuszczenia formy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g mielonej wołowiny lub mięsa drobiowego
  • 250 g kiełbasy wyjętej z osłonki
  • 1 duża słodka cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • szczypta płatków czerwonej papryki
  • 2 łyżki świeżego czosnku, posiekanego
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • Ciasto
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka greckiego jogurtu pełnotłustego
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mąki
  • 1/2 szklanki startego parmezanu albo innego twardego sera o zdecydowanym smaku
  • 200 g sera provolone w plasterkach
  • około jednej szklanki pokrojonego szczypiorku
  • 1 ½ szklanki sera mozzarella, startego na tarce o dużych oczkach

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i unieruchom go zaciskając obręcz. Posmaruj tłuszczem dno i boki tortownicy.
  • Na dużą patelnię do smażenia wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i na średnim ogniu zrumień mięso wołowe i kiełbaski. Farsz wyłóż na sitko i odsącz, ale zachowaj płyn, który się z niego wysmażył.
  • Na tę samą patelnię dodaj ostatnią łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzej na średnim ogniu i dodaj cebulę, paprykę, bazylię, oregano, sól, pieprz i płatki pieprzu. Smaż przez około cztery minuty lub do momentu, gdy warzywa przestaną być chrupiące, ale nadal będą jędrne. Dodaj czosnek i smaż minutę.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj całość i smaż minutę. Dodaj dwie łyżki zachowanego płynu mięsnego, a także usmażone mięso. Wymieszaj,do połączenia składników i odstaw z ognia.
  • W średniej misce mikserem ubij jajka, a następnie dodaj jogurt, sól, proszek do pieczenia i mąkę i miksuj do połączenia. Ciasto powinno przypominać ciasto naleśnikowe.
  • Połowę tego ciasta wlej na dno przygotowanej tortownicy i rozprowadź. Dodaj połowę farszu, posyp parmezanem, a następnie ułóż na całości ser provolone, nakładając na siebie plastry.
  • Dodaj pozostałe mięso, szczypiorek i mozzarellę do pozostałego ciasta i rozłóż je w formie.
  • Piecz ok. 45 minut, na koniec przez 2-3 minuty włącz w piekarniku opcję grill.aby wierzch bardziej się przyrumienił. Jeśli lekko dociśniesz środek, powinien być twardy jak quiche po upieczeniu. Jeśli nie, zostaw placek jeszcze pięć minut w gorącym piekarniku. Podawaj ciepłe.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej