Włoski placek z wołowiną i kiełbasą
2022-10-06
łatwy
35 min
4
Włoski placek z wołowiną i kiełbasą to świetne danie na co dzień i od święta. Długa lista składników i wyglądający na skomplikowany sposób przygotowania w praktyce okazują się mniej złożone, niż w teorii. Warto przygotować to danie, bo jest nie tylko sycące ale też po prostu pyszne.
SKŁADNIKI
- tłuszcz do natłuszczenia formy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mielonej wołowiny lub mięsa drobiowego
- 250 g kiełbasy wyjętej z osłonki
- 1 duża słodka cebula, pokrojona w kostkę
- 1 duża zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- szczypta płatków czerwonej papryki
- 2 łyżki świeżego czosnku, posiekanego
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- Ciasto
- 3 duże jajka
- 1 szklanka greckiego jogurtu pełnotłustego
- ½ łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ szklanki mąki
- 1/2 szklanki startego parmezanu albo innego twardego sera o zdecydowanym smaku
- 200 g sera provolone w plasterkach
- około jednej szklanki pokrojonego szczypiorku
- 1 ½ szklanki sera mozzarella, startego na tarce o dużych oczkach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i unieruchom go zaciskając obręcz. Posmaruj tłuszczem dno i boki tortownicy.
- Na dużą patelnię do smażenia wlej dwie łyżki oliwy z oliwek i na średnim ogniu zrumień mięso wołowe i kiełbaski. Farsz wyłóż na sitko i odsącz, ale zachowaj płyn, który się z niego wysmażył.
- Na tę samą patelnię dodaj ostatnią łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzej na średnim ogniu i dodaj cebulę, paprykę, bazylię, oregano, sól, pieprz i płatki pieprzu. Smaż przez około cztery minuty lub do momentu, gdy warzywa przestaną być chrupiące, ale nadal będą jędrne. Dodaj czosnek i smaż minutę.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj całość i smaż minutę. Dodaj dwie łyżki zachowanego płynu mięsnego, a także usmażone mięso. Wymieszaj,do połączenia składników i odstaw z ognia.
- W średniej misce mikserem ubij jajka, a następnie dodaj jogurt, sól, proszek do pieczenia i mąkę i miksuj do połączenia. Ciasto powinno przypominać ciasto naleśnikowe.
- Połowę tego ciasta wlej na dno przygotowanej tortownicy i rozprowadź. Dodaj połowę farszu, posyp parmezanem, a następnie ułóż na całości ser provolone, nakładając na siebie plastry.
- Dodaj pozostałe mięso, szczypiorek i mozzarellę do pozostałego ciasta i rozłóż je w formie.
- Piecz ok. 45 minut, na koniec przez 2-3 minuty włącz w piekarniku opcję grill.aby wierzch bardziej się przyrumienił. Jeśli lekko dociśniesz środek, powinien być twardy jak quiche po upieczeniu. Jeśli nie, zostaw placek jeszcze pięć minut w gorącym piekarniku. Podawaj ciepłe.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?