Tuńczyk zapiekany z kukurydzą, serem feta i pomidorami: przepis na tuńczyka z puszki
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Tuńczyk zapiekany z kukurydzą, serem feta i pomidorami to danie jest pyszne i wykwintne. To kuchnia, która poprawia nastrój. Z takim daniem możesz spokojnie startować w TVN, w programie "Ugotowani" i wierzyć w wygraną. Polecamy interesujące połączenie tuńczyka z puszki, warzyw zanurzonych w sosie z chrupkimi grzankami, serem feta i pomidorami.
SKŁADNIKI
- 225 g mrożonej fasolki szparagowej
 - 2 łyżki mąki kukurydzianej
 - 200 g tuńczyka z puszki, w zalewie własnej
 - 300 ml mleka
 - 225 g kukurydzy z puszki
 - 4 cebulki dymki, pokrojone w półksiężyce
 - 4 pomidory krojone w kostkę
 - 100 g pokruszonego sera feta
 - 1 łyżka oliwy z oliwek
 - 4 grube kromki chleba ze skórką, pokrojonego w kostkę
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę zalać wrzątkiem i gotować 3 minuty. W tym czasie włączyć piekarnik i nastawić na 220°C.
 - W rondlu rozrobić mąkę kukurydzianą z zalewą z tuńczyka, powoli dodać mleko. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aż sos zrobi się gładki i gęsty.
 - Zdjąć rondel z ognia i dodać do środka kukurydzę, dymkę, fasolkę i tuńczyka. Dobrze zamieszać, dodać sól, pieprz. Masę wlać do żaroodpornego naczynia.
 - W osobnej misce wymieszać pomidory z serem feta i oliwą. Dodać pokrojony chleb, najlepiej razowy i starannie wymieszać. Położyć to na wierzch masy w żaroodpornym naczyniu i piec 15 minut, aż grzanki się zarumienią.
 - Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.