Tuńczyk zapiekany z kukurydzą, serem feta i pomidorami: przepis na tuńczyka z puszki
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Tuńczyk zapiekany z kukurydzą, serem feta i pomidorami to danie jest pyszne i wykwintne. To kuchnia, która poprawia nastrój. Z takim daniem możesz spokojnie startować w TVN, w programie "Ugotowani" i wierzyć w wygraną. Polecamy interesujące połączenie tuńczyka z puszki, warzyw zanurzonych w sosie z chrupkimi grzankami, serem feta i pomidorami.
SKŁADNIKI
- 225 g mrożonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 200 g tuńczyka z puszki, w zalewie własnej
- 300 ml mleka
- 225 g kukurydzy z puszki
- 4 cebulki dymki, pokrojone w półksiężyce
- 4 pomidory krojone w kostkę
- 100 g pokruszonego sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 grube kromki chleba ze skórką, pokrojonego w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolkę zalać wrzątkiem i gotować 3 minuty. W tym czasie włączyć piekarnik i nastawić na 220°C.
- W rondlu rozrobić mąkę kukurydzianą z zalewą z tuńczyka, powoli dodać mleko. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, aż sos zrobi się gładki i gęsty.
- Zdjąć rondel z ognia i dodać do środka kukurydzę, dymkę, fasolkę i tuńczyka. Dobrze zamieszać, dodać sól, pieprz. Masę wlać do żaroodpornego naczynia.
- W osobnej misce wymieszać pomidory z serem feta i oliwą. Dodać pokrojony chleb, najlepiej razowy i starannie wymieszać. Położyć to na wierzch masy w żaroodpornym naczyniu i piec 15 minut, aż grzanki się zarumienią.
- Podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.