Tarta z szynką i zielonym groszkiem

Tarta z szynką i zielonym groszkiem
Autor: Shutterstock.com Tarta z kruchego ciasta z nadzieniem z szynki i zielonego groszku to pyszne danie na obiad lub kolację
łatwy
30 min
8

Wytrawna francuska tarta z pysznym nadzieniem to klasyczna potrawa. Tarta pasuje na każdym stole - czy to na lunch, kolację, czy brunch. Myślę, że słona tarta to pozycja obowiązkowa w Twoim repertuarze kulinarnym. I tu właśnie wchodzę ja, cała w zielonym groszku, z jedną z moich ulubionych wersji. Oto przepis na tartę z szynką i zielonym groszkiem oraz żółtym serem. Idealny przepis na wiosnę, który z pewnością ucieszy Twoją rodzinę i / lub gości. Dodatkowe punkty, jeśli zrobisz ciasto od podstaw!

Czy zrobiłaś lub zrobiłeś ten przepis?

Bardzo chciałbym wiedzieć, jak to się skończyło! Daj mi znać! Udostępniając zdjęcie na Facebooku lub Instagramie oznacz @beszamelpl i hasztaguj je #beszamelpl Smacznego!

SKŁADNIKI

    Na kruche ciasto na tartę:

  • 2 szklanki (260 g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki (150 g) schłodzonego masła pokrojonego w małą kostkę
  • 5 łyżek (75 ml) zimnej wody
  • Na nadzienie do tarty z szynką i zielonym groszkiem:

  • 1 łyżka (14 g) masła
  • 300 g pokrojonej w kostkę szynki
  • 300 g mrożonego groszku
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki (180 ml) mleka (2% lub 3,2%)
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 szklanka (100g) ) tartego sera żółtego (np. gruyere, cheddar, mozzarella)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie kruchego ciasta - Wymieszaj mąkę, sól i masło palcami lub w robocie kuchennym w trybie pulsacyjnym, aż uzyskasz konsystencję okruchów. Dodaj wodę, po jednej łyżce stołowej na raz i mieszaj, aż ciasto z grubsza połączy się w kulkę; nie przesadzaj. Dodaj jeszcze kilka kropel wody, jeśli uważasz, że ciasto jest zbyt kruche / suche. Ciasto zawiń w folię i wstaw do lodów na co najmniej 30 minut.
  • Nasmaruj i mąką naczynie do ciasta o średnicy 23 cm. Przełóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą i rozwałkuj na koło o średnicy 31 cm. Przełóż placek do formy na tartę. Odetnij miar ciasta, który zwisa z krawędzi (lub zawiń do środka) i nakłuj spód ciasta widelcem.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wstaw kratkę na środkową półkę. 
  • Przygotowanie nadzienia -  Na dużej patelni na średnim ogniu roztop masło i podsmaż szynkę pokrojoną w kostkę przez 6-8 minut, aż lekko się zarumieni. Odłóż na bok. Groszek podgrzewać na tej samej patelni do rozmrożenia, około 5 minut. Odstaw na bok.
  • W dużej misce ubij jajka, mleko, musztardę i dopraw ostrą papryką i pieprzem. Dodaj starty ser, gotowaną szynkę i groszek. Wymieszaj, aby połączyć i wylej na przygotowane ciasto. Nie napełniaj po brzegi: nadzienie lekko urośnie podczas pieczenia.
  • Piecz przez 45 minut, aż ciasto zarumieni się, a nadzienie zapiecze. Przełóż na kratkę do przestudzenia. Pozostaw na 15 minut.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Stawska-Ostaszewska
Redaktorka serwisu Beszamel.pl

Dziennikarka, felietonistka, pisarka. Autorka m.in. książek "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019) oraz "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019). Wielbicielka małej czarnej, ciszy bibliotecznych sal i długich rozmów przy stole.

więcej