Tarta z jajkami i białą kiełbasą: sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki

Tarta z jajkami i białą kiełbasą: sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki
Autor: Shutterstock Sprytny sposób na wykorzystanie poświątecznych nadwyżek jajek i białej kiełbasy
łatwy
30 min
4

Zastanawiacie się co zrobić z gotowanymi jajkami i pętkami białej kiełbasy?  Przepis na tartę z jajkami i kiełbasą jest właśnie dla Was. Kruchy placek z jajkami na twardo i białą kiełbasą to naprawdę sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki. Polecam gorąco!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 25 g startego sera żółtego
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • Nadzienie:
  • 4-6 jajek ugotowanych na twardo
  • 150-200 g białej kiełbasy, ugotowanej
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka, surowe
  • 250 ml  śmietany 18-proc.
  • sól, pieprz
  • oraz 1 łyżka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
  • Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
  • Nadzienie: na rozgrzanej patelni na 1 łyżce masła zeszklić cebulę. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
  • Na podpieczonym cieście ułożyć połówki jajek i plasterki kiełbasy, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej