Tarta z jajkami i białą kiełbasą: sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki
2021-03-26
łatwy
30 min
4
Zastanawiacie się co zrobić z gotowanymi jajkami i pętkami białej kiełbasy? Przepis na tartę z jajkami i kiełbasą jest właśnie dla Was. Kruchy placek z jajkami na twardo i białą kiełbasą to naprawdę sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 25 g startego sera żółtego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)
- sól
- tłuszcz do formy
- Nadzienie:
- 4-6 jajek ugotowanych na twardo
- 150-200 g białej kiełbasy, ugotowanej
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1 łyżka masła
- 3 jajka, surowe
- 250 ml śmietany 18-proc.
- sól, pieprz
- oraz 1 łyżka posiekanego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.
- Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.
- Nadzienie: na rozgrzanej patelni na 1 łyżce masła zeszklić cebulę. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Na podpieczonym cieście ułożyć połówki jajek i plasterki kiełbasy, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.