Tarta z jajkami i białą kiełbasą: sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki

2021-03-26
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Tarta z jajkami i białą kiełbasą: sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki
Autor: Shutterstock Sprytny sposób na wykorzystanie poświątecznych nadwyżek jajek i białej kiełbasy
łatwy
30 min
4

Zastanawiacie się co zrobić z gotowanymi jajkami i pętkami białej kiełbasy?  Przepis na tartę z jajkami i kiełbasą jest właśnie dla Was. Kruchy placek z jajkami na twardo i białą kiełbasą to naprawdę sprytny sposób na poświąteczne nadwyżki. Polecam gorąco!

Składniki

Ciasto:

175 g mąki pszennej

125 g masła

25 g startego sera żółtego

3 łyżki wody

2 łyżki suszonego oregano (lub ziół prowansalskich)

sól

tłuszcz do formy

Nadzienie:

4-6 jajek ugotowanych na twardo

150-200 g białej kiełbasy, ugotowanej

1 cebula, drobno pokrojona

1 łyżka masła

3 jajka, surowe

250 ml  śmietany 18-proc.

sól, pieprz

oraz 1 łyżka posiekanego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto: mąkę z solą przesiać do miski, dodać masło, starty ser, zioła i wodę (tyle, aby mieszanina się połączyła). Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do zamrażalnika.

Po tym czasie posmarować formę tłuszczem i wyłożyć ciastem. Nakłuć powierzchnię widelcem. Wstawić ciasto do piekarnika rozgrzanego do 190°C na 20 minut, aż nabierze złocistej barwy.

Nadzienie: na rozgrzanej patelni na 1 łyżce masła zeszklić cebulę. W średniej misce ubić jajka ze śmietaną. Przyprawić szczyptą soli i pieprzu.

Na podpieczonym cieście ułożyć połówki jajek i plasterki kiełbasy, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na 20 minut, aż farsz się zetnie i będzie złocisty. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać na ciepło lub zimno z sałatą polaną winegretem.