Suflet ze szparagów - łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Słowo suflet wzbudza lęk nawet u kucharzy, bo suflety słyną z tego, że często się nie udają. Ale to nie znaczy, że nie należy próbować. Proponujemy tym razem wytrawne ciasto z białych szparagów, które jest łatwe do zrobienia.
SKŁADNIKI
- 1 kg białych szparagów
- 10 dkg twardego startego sera
- 2 szklanki mleka
- 5 dkg mąki
- 4 jajka
- 5 dkg masła
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi dokładnie myjemy.
- Twarde końcówki obcinamy i obieramy szparagi z włóknistej skórki.
- Przed ugotowaniem szparagi związujemy w pęczek.
- Wkładamy je do garnka z wrzącą, posoloną wodą i gotujemy aż będą miękkie.
- Po ugotowaniu szparagi odcedzamy.
- Gdy wystygną, kroimy je na kawałki, o grubości około 2 cm.
- Z masła, mąki, mleka i sera przygotowujemy tzw. sos Mornay stosowany w kuchni francuskiej do zapiekania - z masła i mąki robimy białą zasmażkę, którą rozcieńczamy mlekiem.
- Do zagotowania cały czas mieszamy, następnie dodajemy ser i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
- Przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
- Gdy sos ostygnie dodajemy do niego żółtka.
- Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy je z masą.
- Suflet piecze się w wysokiej formie, którą trzeba uprzednio dobrze natłuścić masłem.
- Wkładamy do niej pokrojone szparagi i zalewamy sosem.
- Suflet pieczemy około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 175 st).
- Podajemy go natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
- Do sufletu można podawać oddzielnie sosy do polania, na przykład śmietanowo-pieczarkowy.