Suflet ze szparagów - łatwy przepis

2021-03-29
CzeM
podajemy-latwy-przepis-na-suflet-ze-szparagow.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Suflet ze szparagów - wytrawne ciasto.
łatwy
20 min
4

Słowo suflet wzbudza lęk nawet u kucharzy, bo suflety słyną z tego, że często się nie udają. Ale to nie znaczy, że nie należy próbować. Proponujemy tym razem wytrawne ciasto z białych szparagów, które jest łatwe do zrobienia.

SKŁADNIKI

  • 1 kg białych szparagów
  • 10 dkg twardego startego sera
  • 2 szklanki mleka
  • 5 dkg mąki
  • 4 jajka
  • 5 dkg masła
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi dokładnie myjemy.
  • Twarde końcówki obcinamy i obieramy szparagi z włóknistej skórki.
  • Przed ugotowaniem szparagi związujemy w pęczek.
  • Wkładamy je do garnka z wrzącą, posoloną wodą i gotujemy aż będą miękkie.
  • Po ugotowaniu szparagi odcedzamy.
  • Gdy wystygną, kroimy je na kawałki, o grubości około 2 cm.
  • Z masła, mąki, mleka i sera przygotowujemy tzw. sos Mornay stosowany w kuchni francuskiej do zapiekania - z masła i mąki robimy białą zasmażkę, którą rozcieńczamy mlekiem.
  • Do zagotowania cały czas mieszamy, następnie dodajemy ser i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu.
  • Przyprawiamy sos solą i pieprzem do smaku.
  • Gdy sos ostygnie dodajemy do niego żółtka.
  • Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy je z masą.
  • Suflet piecze się w wysokiej formie, którą trzeba uprzednio dobrze natłuścić masłem.
  • Wkładamy do niej pokrojone szparagi i zalewamy sosem.
  • Suflet pieczemy około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 175 st).
  • Podajemy go natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
  • Do sufletu można podawać oddzielnie sosy do polania, na przykład śmietanowo-pieczarkowy.   
CzeM