Suflet z zielonym groszkiem przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Suflet z zielonym groszkiem to szybkie danie, które kochają mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Raz zrobiony, na stałe zagości w twoim domowym menu.
SKŁADNIKI
- 1/2 dużej puszki zielonego groszku lub 1 mała
- 2 łyżki masła
- 10 dag wędzonej szynki
- 25 dag tłustego twarogu
- 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej mięty
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Groszek miksujemy i dodajemy wcześniej roztopioną łyżkę masła, wszystko dusimy na małym ogniu około 5 minut.
- Drobno pokrojoną szynkę dodajemy do masy i studzimy.
- Twaróg rozcieramy, mieszamy z groszkiem, dodajemy miętę, natkę i doprawiamy przyprawami.
- Roztapiamy resztę masła, dosypujemy powoli mąkę i robimy zasmażkę.
- Dodajemy mleko, by uniknąć grudek, cały czas mieszając gotujemy 5 minut.
- Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy po 1 żółtku, nie zapominając o mieszaniu.
- Sos lekko odgrzewamy, by nabrał gęstej faktury.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę i porcjami dodajemy do masy.
- Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy masę groszkową, wyrównując na wierzchu np. łopatką.
- Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 190°C. Bardzo ostrożnie wyjmujemy, ponieważ, gdy straci temperaturę suflet opadnie.