Suflet z zielonym groszkiem przepis

2021-03-29
Suflet z zielonym groszkiem
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Suflet z zielonym groszkiem to szybkie danie, które kochają mieszkańcy Wysp Brytyjskich. Raz zrobiony, na stałe zagości w twoim domowym menu.

SKŁADNIKI

  • 1/2 dużej puszki zielonego groszku lub 1 mała
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag wędzonej szynki
  • 25 dag tłustego twarogu
  • 1 łyżka natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Groszek miksujemy i dodajemy wcześniej roztopioną łyżkę masła, wszystko dusimy na małym ogniu około 5 minut.
  • Drobno pokrojoną szynkę dodajemy do masy i studzimy.
  • Twaróg rozcieramy, mieszamy z groszkiem, dodajemy miętę, natkę i doprawiamy przyprawami.
  • Roztapiamy resztę masła, dosypujemy powoli mąkę i robimy zasmażkę.
  • Dodajemy mleko, by uniknąć grudek, cały czas mieszając gotujemy 5 minut.
  • Zdejmujemy sos z ognia i dodajemy po 1 żółtku, nie zapominając o mieszaniu.
  • Sos lekko odgrzewamy, by nabrał gęstej faktury.
  • Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę i porcjami dodajemy do masy.
  • Foremkę lub naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i przekładamy masę groszkową, wyrównując na wierzchu np. łopatką.
  • Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 190°C. Bardzo ostrożnie wyjmujemy, ponieważ, gdy straci temperaturę suflet opadnie.