Smaczne gofry bazyliowe z łososiem i twarogiem - idealne śniadanie, doskonała przystawka

Smaczne gofry bazyliowe z łososiem i twarogiem - idealne śniadanie, doskonała przystawka
Autor: Shutterstock.com Smaczne gofry bazyliowe z łososiem i twarogiem - idealne śniadanie, doskonała przystawka
łatwy
30 min
4

Pikantne gofry bazyliowe z łososiem i twarogiem gwarantują doskonały początek dnia. Są wyjątkowo puszyste i smakują niebiańsko! Musisz tylko spróbować. 

SKŁADNIKI

  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 170 ml mleka
  • 1 duża garść liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania gofrownicy
  • 80 g twarogu
  • 60 g łososia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ubij masło z jajkami. Następnie wmieszaj mąkę i dodaj mleko. Odstw ciasto na około 10 minut.
  • W międzyczasie umyj bazylię, wytrzyj do sucha i drobno posiekaj.
  • Dodaj bazylię do ciasta. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj ciasto.
  • Rozgrzej gofrownicę i posmaruj odrobiną oleju. Piecz każdego gofra na złoty kolor, około 4-5 minut.
  • Na upieczonych gofrach rozłóż serek i łososia. Podawaj od razu. Smacznego!
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Gofry wytrawne - TOP 6 sprawdzonych przepisów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej