Seler naciowy zapiekany z serem
2021-03-29
średni
30 min
4
Selery to warzywa często niedoceniane w kuchni. Ta oryginalna propozycja na seler naciowy zapiekany z serem zmieni wasze przekonanie. Seler zapiekany to samodzielne danie, jeśli podacie go ze świeżym pieczywem lub pyszny dodatek do pieczonego mięsa.
SKŁADNIKI
- 1 kg selera naciowego
- pół szklanki szalotki
- 2 czubate łyżki masła
- 100 ml białego wina
- 400 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany
- sól i pieprz do smaku
- 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łodygi selera naciowego obrać, podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.
- Szalotkę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła.
- Dodać pozostałe masło, seler i smażyć około kilku minut.
- Dodać bulion i wino, dusić 15 minut.
- Uduszone i odsączone z sosu selery przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem.
- Pozostały na patelni sos wymieszać ze śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Selery polać przygotowanym sosem, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180C przez 10-12 minut.