Seler naciowy zapiekany z serem

2021-03-29
Seler naciowy zapiekany z serem
Autor: Shutterstock
średni
30 min
4

Selery to warzywa często niedoceniane w kuchni. Ta oryginalna propozycja na seler naciowy zapiekany z serem zmieni wasze przekonanie. Seler zapiekany to samodzielne danie, jeśli podacie go ze świeżym pieczywem lub pyszny dodatek do pieczonego mięsa. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg selera naciowego
  • pół szklanki szalotki
  • 2 czubate łyżki masła
  • 100 ml białego wina
  • 400 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki śmietany
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g żółtego sera o wyrazistym smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łodygi selera naciowego obrać, podzielić na kilkucentymetrowe kawałki.
  • Szalotkę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na połowie masła.
  • Dodać pozostałe masło, seler i smażyć około kilku minut.
  • Dodać bulion i wino, dusić 15 minut.
  • Uduszone i odsączone z sosu selery przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem.
  • Pozostały na patelni sos wymieszać ze śmietaną, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Selery polać przygotowanym sosem, posypać serem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temperaturze 180C przez 10-12 minut.