Rewelacyjne ziemniaki zapiekane z suszonymi grzybami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pieczone, kremowe ziemniaki i niezwykle aromatyczne suszone grzyby tworzą połączenie jedyne w swoim rodzaju. Zapiekanka wg tego przepisu jest znakomita, a jej smak zapamiętuje się na długo.
Super Zapiekanki! Kup i przetestuj>>>
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 400 g ziemniaków
- 2 cebule
- 100 g suszonych grzybów
- 2 łyżki smalcu
- 5 jaj
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz
- tłuszcz do wysmarowania formy
- bułka tarta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić, przestudzić i obrać. Pokroić w 0,5 - centymetrowe plastry.
- Grzyby namoczyć na noc, po czym ugotować do miękkości. Odcedzić, pozostawić wywar, pokroić.
- Cebulę posiekać i zeszklić na smalcu.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ułożyć warstwę ziemniaków, grzybów i cebuli. Zalać połowa roztrzepanych jajek, przyprawić.
- Ułożyć kolejną warstwę i przykryć ziemniakami. Śmietanę wymieszać z mąką i wywarem z grzybów i wylac na wierzch zapiekanki.
- Piec 40 min w temperaturze 180 st. C.