Quiche. Przepis na quiche ze szpinakiem
Zobaczcie prosty przepis na quiche ze szpinakiem z ciasta francuskiego. Świetny przepis na obiad lub kolację. Quiche to popularne danie kuchni francuskiej. Quiche robi się najczęściej z kruchego ciasta, przypomina wytrawną tartę. Nadzienie do quiche zazwyczaj jest warzywne.
Polecamy: Tarta a quiche: czym się różnią? Jak je przygotować?
Kruche ciasto wytrawne to doskonała, szybka do przygotowania baza dla doskonałych wypieków nadziewanych warzywami. Nasz niezawodny przepis na kruche ciasto na jedną tartę/quiche to: 20 dag mąki, 10 dag masła i jedno jajko plus szczypta soli. Jeśli chcemy mieć doskonałe kruche na spód do słodkiej tarty wystarczy dodać do tego ciasta 6 dag cukru. Ciasto należy schłodzić - wtedy będzie bardziej kruche. My chłodzimy wylepioną ciastem formę - mniej pracy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 opakowania mrożonego szpinaku
- łyżka masła
- 100 ml śmietanki 30%
- 20 dag kruszącego się twarogu
- 10 dag sera pleśniowego blue
- kilka ząbków czosnku
- białka z trzech jaj
- sól, pieprz
- gotowe ciasto francuskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozmrożony szpinak dusimy na maśle ze śmietanką, aż odparuje woda.
- Dodajemy rozdrobniony twaróg, ser pleśniowy i zmiażdzony czosnek.
- Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy masę szpinakowo-serową z pianą. Przyprawiamy solą i pieprzem.
- Wykładamy ciastem foremkę, nakłuwamy je widelcem. Podpiekamy.
- Masę szpinakową wykładamy na ciasto.
- Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Quiche doskonale smakuje z kieliszkiem białego wina.