Pyszna pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pizza na spodzie z wczorajszych ziemniaków to przepis Jagny Niedzielskiej pochodzący z warsztatów "zero waste" zorganizowanych przez Salony Agata. Jak sama autorka zachęca, przepis jest inspiracją do własnych pomysłów. Korzystajcie i eksperymentujecie, żeby było smacznie i bez marnowania jedzenia.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg wczorajszych ziemniaków z obiadu
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- sól i piperz
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 czerwone cebule
- 1 bakłażan
- 50 g twardego sera w kawałku
- Sos:
- 0,5 szklanki oliwy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki siekanej zieleniny
- 1 mała biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu jabłkowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozgnieć widelcem, wymieszaj z jajami i mąką i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
- Uformuj cienki spód do pizzy i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do rozgrzanego do 220 st.C piekarnika i piecz 15 min.
- Cebulę i bakłażana pokrój w krążki, posmaruj oliwą i zrumień na patelni.
- Zieleninę wymieszaj z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, dodaj oliwę, ocet i miód. Dopraw solą i pieprzem.
- Upieczony spód pizzy posmaruj passatą, ułóż na nim ciepłe warzywa, posyp startym serem i polej sosem. W razie potrzeby podgrzej w piekarniku.