Puszysty chlebek proszkowy ze szpinakiem - upieczesz go bez wysiłku
2022-03-27
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Puszysty chlebek proszkowy ze szpinakiem jest niezwykle łatwy do zrobienia i nie wymaga wyrastania ciasta. Dzięki temu nadaje się również jako dodatek do każdego spontanicznego wieczoru, również przy grillu. Najlepiej podawać go z pikantnym dipem lub posmarować masłem ziołowym. Szpinak i cheddar sprawiają, że chleb jest tak wilgotny i można nim delektować się samodzielnie. Po prostu pychota!
SKŁADNIKI
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
- 315 g mąki pszennej (typ 405)
- 10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
- 150 g sera cheddar, startego
- 230 ml mleka
- 2 jajka (rozmiar M)
- 60 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania górnego i dolnego. Posmaruj oliwą okrągłą formę do chleba (ok. 23 cm średnicy) lub kwadratową (ok. 22 x 12 cm).
- Posiekaj cebulę, czosnek i szpinak. Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na patelni i podsmaż w niej czosnek i cebulę. Dodaj szpinak i duś na patelni przez 5 minut, aż płyn całkowicie wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. W misce wymieszaj mąkę z serem cheddar i szpinakiem, tworząc zagłębienie na środku ciasta.
- Wbij jajka do zagłębienia w mące. Wlej mleko i olej. Mieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
- Gotowe ciasto przelej do formy i piecz przez 60 do 70 minut, aż chleb się zarumieni. Użyj drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), aby sprawdzić, czy chleb jest już upieczony. Wbij patyczek w środek ciasta, jeśli po wyjęciu drewno jest suche, to znak, że chleb można wyjąć z piekarnika.
- Przed pokrojeniem chleb studź około 20 minut. Smacznego!
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?