Puszysty chlebek proszkowy ze szpinakiem - upieczesz go bez wysiłku

Puszysty chlebek proszkowy ze szpinakiem - upieczesz go bez wysiłku
Autor: Shutterstock.com Puszysty chlebek proszkowy ze szpinakiem - upieczesz go bez wysiłku
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Puszysty chlebek proszkowy ze szpinakiem jest niezwykle łatwy do zrobienia i nie wymaga wyrastania ciasta. Dzięki temu nadaje się również jako dodatek do każdego spontanicznego wieczoru, również przy grillu. Najlepiej podawać go z pikantnym dipem lub posmarować masłem ziołowym. Szpinak i cheddar sprawiają, że chleb jest tak wilgotny i można nim delektować się samodzielnie. Po prostu pychota! 

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
  • 315 g mąki pszennej (typ 405)
  • 10 g (2 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 150 g sera cheddar, startego
  • 230 ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C z funkcją grzania górnego i dolnego. Posmaruj oliwą okrągłą formę do chleba (ok. 23 cm średnicy) lub kwadratową (ok. 22 x 12 cm).
  • Posiekaj cebulę, czosnek i szpinak. Rozgrzej trochę oliwy z oliwek na patelni i podsmaż w niej czosnek i cebulę. Dodaj szpinak i duś na patelni przez 5 minut, aż płyn całkowicie wyparuje. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej. W misce wymieszaj mąkę z serem cheddar i szpinakiem, tworząc zagłębienie na środku ciasta.
  • Wbij jajka do zagłębienia w mące. Wlej mleko i olej. Mieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto.
  • Gotowe ciasto przelej do formy i piecz przez 60 do 70 minut, aż chleb się zarumieni. Użyj drewnianego patyczka (np. do szaszłyków), aby sprawdzić, czy chleb jest już upieczony. Wbij patyczek w środek ciasta, jeśli po wyjęciu drewno jest suche, to znak, że chleb można wyjąć z piekarnika. 
  • Przed pokrojeniem chleb studź około 20 minut. Smacznego! 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Zobacz GALERIĘ: 21 przepisów na pyszny domowy chleb

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej