Podpłomyk z kurkami i serem - wytrawny placek lepszy niż pizza

Podpłomyk z kurkami i serem - wytrawny placek lepszy niż pizza
Autor: Shutterstock.com Podpłomyk z kurkami i serem prosto z piekarnika w otoczeniu świeżych owocników pieprznika jadalnego
łatwy
40 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Podpłomyk z kurkami i serem to genialnie łatwy i bardzo smaczny placek. Moim zdaniem lepszy niż pizza. Same swojskie smaki i do tego bardzo wyrafinowane. Pysznie i bezpretensjonalnie! 

SKŁADNIKI

  • Na podpłomyk:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • sól
  • Na wierzch podpłomyka:
  • 150 g kurek
  • 1 łyżka masła lub wegańskiego zamiennika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kulka świeżej mozzarelli lub wegańskiego zamiennika
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wodę, zarobić gładkie ciasto. Okryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na placek.
  • Na patelni rozgrzać masło i dodać kurki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć 2 minuty.
  • Natkę pietruszki zmiskować z oliwą i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. 
  • Na plackach ułożyć porwaną mozzarellę oraz obsmażone kurki. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 15 minut.
  • Przed podaniem wierzch skropić pesto pietruszkowym.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej