Podpłomyk z kurkami i serem - wytrawny placek lepszy niż pizza
2021-08-01
łatwy
40 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Podpłomyk z kurkami i serem to genialnie łatwy i bardzo smaczny placek. Moim zdaniem lepszy niż pizza. Same swojskie smaki i do tego bardzo wyrafinowane. Pysznie i bezpretensjonalnie!
SKŁADNIKI
- Na podpłomyk:
- 400 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
- sól
- Na wierzch podpłomyka:
- 150 g kurek
- 1 łyżka masła lub wegańskiego zamiennika
- 1 ząbek czosnku
- 1 kulka świeżej mozzarelli lub wegańskiego zamiennika
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę i sól. Wlać olej i wodę, zarobić gładkie ciasto. Okryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować na placek.
- Na patelni rozgrzać masło i dodać kurki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć 2 minuty.
- Natkę pietruszki zmiskować z oliwą i sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku.
- Na plackach ułożyć porwaną mozzarellę oraz obsmażone kurki.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec 15 minut.
- Przed podaniem wierzch skropić pesto pietruszkowym.
Kurka, czyli pieprznik jadalny. Dlaczego warto jeść kurki?