Pizza z kwiatami cukinii i kurkami - danie, które wygląda i smakuje szałowo

Pizza z kwiatami cukinii i kurkami - danie, które wygląda i smakuje szałowo
Autor: Shutterstock Warto zrobić taką pizzę i zaskoczyć domowników i gości
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Tę efektowną pizzę warto przygotować choć raz w czasie późnego lata, gdy pojawiają się kurki i łatwo  kwiaty cukinii, które nie mają już szans na to by wydać dojrzałe owoce.

SKŁADNIKI

  • 435 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 8 g soli 1 g cukru
  • 10 g oliwy z oliwek 
  • 225 g wody
  • oliwa do posmarowania blachy i pizzy
  • mąka pszenna do posypania blachy
  • 2 mozzarelle
  • sól 15-20 kwiatów cukinii/dynii
  • 250 g kurek (najlepsze będą nieduże i podobnej wielkości)
  • szklanka sosu pomidorowego do pizzy - lekko doprawionego oregano i bazylią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z 1 łyżką mąki pszennej i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do pozostałych składników i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto odgazować (czyli ponownie lekko wyrobić) i podzielić w zależności od rodzajów blach do dyspozycji.
  • Każdą blachę posmarować oliwą i posypać mąką. Rozłożyć ciasto. Blachy zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Pizzę posmarować oliwą z oliwek, posolić, posmarować sosem pomidorowym i włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni.
  • W tym czasie oczyszczone kurki zblanszować we wrzącej osolonej wodzie i odsączyć z wody.
  • Kiedy pizza będzie już prawie upieczona, wyjąć na chwilę z pieca. Na wierzchu rozłożyć startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, zblanszowane kurki oraz umyte i wysuszone kwiaty cukinii. Włożyć ponownie do pieca na czas potrzebny, by mozzarella rozpuściła się na pizzy.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?

Zobacz naszą galerię z najlepszymi przepisami na pizzę i nie tylko

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej