Pizza z kwiatami cukinii i kurkami - danie, które wygląda i smakuje szałowo
2022-08-10
łatwy
45 min
4
Dieta wegetariańska
Tę efektowną pizzę warto przygotować choć raz w czasie późnego lata, gdy pojawiają się kurki i łatwo kwiaty cukinii, które nie mają już szans na to by wydać dojrzałe owoce.
SKŁADNIKI
- 435 g mąki pszennej - najlepiej do pizzy
- 20 g świeżych drożdży
- 8 g soli 1 g cukru
- 10 g oliwy z oliwek
- 225 g wody
- oliwa do posmarowania blachy i pizzy
- mąka pszenna do posypania blachy
- 2 mozzarelle
- sól 15-20 kwiatów cukinii/dynii
- 250 g kurek (najlepsze będą nieduże i podobnej wielkości)
- szklanka sosu pomidorowego do pizzy - lekko doprawionego oregano i bazylią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z 1 łyżką mąki pszennej i cukrem. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać do pozostałych składników i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Ciasto odgazować (czyli ponownie lekko wyrobić) i podzielić w zależności od rodzajów blach do dyspozycji.
- Każdą blachę posmarować oliwą i posypać mąką. Rozłożyć ciasto. Blachy zawinąć w przezroczystą folię spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
- Pizzę posmarować oliwą z oliwek, posolić, posmarować sosem pomidorowym i włożyć do pieca nagrzanego do 200 stopni.
- W tym czasie oczyszczone kurki zblanszować we wrzącej osolonej wodzie i odsączyć z wody.
- Kiedy pizza będzie już prawie upieczona, wyjąć na chwilę z pieca. Na wierzchu rozłożyć startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, zblanszowane kurki oraz umyte i wysuszone kwiaty cukinii. Włożyć ponownie do pieca na czas potrzebny, by mozzarella rozpuściła się na pizzy.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Zobacz naszą galerię z najlepszymi przepisami na pizzę i nie tylko