Pizza na cieście z cukinii lub kabaczka
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Podajemy ciekawy przepis na pizzę, której spód zrobiony jest z cukinii. Bardzo na czasie, bowiem sezon na to zdrowe i smaczne warzywo jest w pełni.
Nietypowa pizza i spółka
Pizza to pieczony cienki placek z dodatkami. Można jednak odejść od klasycznego podpłomyka na rzecz nowych rozwiązań. Oto kilka sprytnych przepisów na placki suto obłożone dodatkami:
Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie
Pizza ziemniaczana: przepis na oszczędny obiad
Mizza (meatzza): pizza i burger w jednym, czyli mięsna pizza
Pizza z otrębów owsianych - przepis na ciasto
Obłędne naleśniki a la pizza: tani i szybki przepis na obiad dla zaradnych
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 4 szklanki startej na tarce cukinii
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 5 łyżek mąki
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oregano
- sól
- Sos:
- 50 dag brokułów
- 150 g młodych liści szpinaku
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- Dodatki na pizzę:
- pomidory
- oliwki
- cebula
- liście bazylii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Posolić, przełożyć na sito, odstawić, aby cukinia puściła sok, który odciśniemy.
- Przygotować sos: Ugotować brokułu na pół twardo, odcedzić i zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć 1 minutę. Dodać zmiksowane brokuły i szpinak, dusić na wolnym ogniu 2-4 minuty, doprawić solą i pieprzem.
- Do odciśniętej cukinii dodać tartą mozzarellę, mąkę, parmezan, oregano, ubite jajko. Dokładnie wymieszać. Utworzyć placek, włożyć do piernika nagrzanego do 180°C i piec ok. 12-14 minut, aż ciasto przyrumieni się i będzie chrupkie.
- Wyjąć z piekarnika, nałożyć sos brokułowy, plastry pomidora i oliwki, oraz cebule i liście bazylii. Można dodać orzeszki piniowe.