Pikantne sznycle z grzybami i warzywami: zapiekanka, która uzależnia
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pikantne sznycle z grzybami i warzywami nie wymagają smażenia. Właściwie trzeba usmażyć i udusić warzywa, które przykryją surowe kotlety. Tak przygotowaną blachę lub brytfannę wystarczy wstawić do piekarnika i gotowe! Ta zapiekanka uzależnia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 sznycle wieprzowe lub drobiowe, z piersi kurczaka lub indyk itp.
- 300 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w cienkie plasterki
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 75–100 g wędzonego boczku surowego
- 2 marynowane ogórki, pokrojone w słupki
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml bulionu
- sos Tabasco lub Sriracha lub inny ostry sos paprykowy
- sól i pieprz
- olej
- 100 g twardego sera żółtego, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
- Surowe sznycle oprószyć solą i pieprzem, położyć na dnie naczynia.
- Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
- Dodać na patelnię: boczek, pieczarki, marynowany ogórek i paprykę. Smażyć krótko, tylko do chwili, gdy pieczarki i papryka będą miękkie i stracą na objętości.
- Zawartość patelni zalać 250 ml bulionu, zamieszać.
- Dodać kwaśną śmietanę i koncentrat pomidorowy.
- Doprawić pikantnym sosem, solą, pieprzem.
- Tak powstałym gorącym sosem z warzywami polać sznyclem w naczyniu do pieczenia.
- Piec w 170°C przez 20 do 30 minut, w zależności od mięsa. Sznycle drobiowe pieczemy trochę krócej, wieprzowe dłużej.
- Na około 5 minut przed końcem pieczenia, posypać całość tartym serem.
- Podawać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z kluskami.