Pikantne sznycle z grzybami i warzywami: zapiekanka, która uzależnia

2021-03-29
Pikantne sznycle z grzybami i warzywami: zapiekanka, która uzależnia
Autor: Shutterstock Pyszne sznycle z piekarnika pod obfitością grzybów i warzyw
łatwy
30 min
4

Pikantne sznycle z grzybami i warzywami  nie wymagają smażenia. Właściwie trzeba usmażyć i udusić warzywa, które przykryją surowe kotlety. Tak przygotowaną blachę lub brytfannę wystarczy wstawić do piekarnika i gotowe! Ta zapiekanka uzależnia.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 sznycle wieprzowe lub drobiowe, z piersi kurczaka lub indyk itp.
  • 300 g pieczarek brunatnych, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 papryki, pokrojone w paski
  • 75–100 g wędzonego boczku surowego
  • 2 marynowane ogórki, pokrojone w słupki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • sos Tabasco lub Sriracha lub inny ostry sos paprykowy
  • sól i pieprz
  • olej
  • 100 g twardego sera żółtego, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Naczynie do zapiekania posmarować olejem.
  • Surowe sznycle oprószyć solą i pieprzem, położyć na dnie naczynia.
  • Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, dodać cebulę i czosnek, zeszklić.
  • Dodać na patelnię: boczek, pieczarki, marynowany ogórek i paprykę. Smażyć krótko, tylko do chwili, gdy pieczarki i papryka będą miękkie i stracą na objętości.
  • Zawartość patelni zalać 250 ml bulionu, zamieszać.
  • Dodać kwaśną śmietanę i koncentrat pomidorowy.
  • Doprawić pikantnym sosem, solą, pieprzem.
  • Tak powstałym gorącym sosem z warzywami polać sznyclem w naczyniu do pieczenia.
  • Piec w 170°C przez 20 do 30 minut, w zależności od mięsa. Sznycle drobiowe pieczemy trochę krócej, wieprzowe dłużej.
  • Na około 5 minut przed końcem pieczenia, posypać całość tartym serem.
  • Podawać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub z kluskami.