Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego
2020-10-06

łatwy
20 min
4
Roślinne zamienniki produktów nabiałowych to nowe możliwości gotowania wegańskich wersji znanych i lubianych potraw. Penne zapiekane z cukinią i wegańskim zamiennikiem sera żółtego jest pyszne i w niczym nie ustępuje oryginałowi. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 400 g Violife Original Flavour blok, do kupienia w sieci sklepów Biedronka
- 500 g makaronu penne
- 100 g mleczka kokosowego
- 300 g passaty pomidorowej
- 1 cebula, pokrojona
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- 80 g małych pomidorków, przekrojonych
- oliwa z oliwek
- oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podduś cukinię, cebulę i czosnek na odrobinie oliwy aż zmiękną.
- Nagrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie: makaron, 200 g Violife Original (starty), mleczko kokosowe, pomidorki oraz cukinię, czosnek i cebulę z patelni. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
- Natłuść formę do pieczenia i przełóż zawartość miski. Na wierzchu posyp resztą startego Violife Original. Piecz w piekarniku 10-15 minut. Smacznego!