Paluszki krucho-drożdżowe. Zrób od razu podwójną porcję, bo znikają błyskawicznie

Paluszki krucho-drożdżowe. Zrób od razu podwójną porcję, bo znikają błyskawicznie
Autor: Shutterstock Zrób od razu podwójną porcję, bo chrupią i są przepyszne
łatwy
25 min
2

Dieta wegetariańska

Paluszki krucho-drożdżowe to doskonała przekąska, którą zrobisz błyskawicznie. Niestety, równie błyskawicznie znikają, dlatego lepiej przygotować od razu podwójną porcję ciasta. Sprawdzą się podczas oglądania serialu, rozgrywek sportowych czy ulubionego filmu.

Zalety ciasta krucho-drożdżowego

Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet:

  • Idealne połączenie tekstur – łączy lekkość i puszystość ciasta drożdżowego z delikatną, kruchą konsystencją, co sprawia, że jest przyjemne w smaku i ciekawe w strukturze.
  • Wszechstronność – świetnie sprawdza się zarówno w wypiekach słodkich, jak i wytrawnych. Można go użyć do ciast z owocami, ciasteczek, tart czy pierogów.
  • Dłuższa świeżość – dzięki połączeniu drożdży i tłuszczu (np. masła), ciasto długo pozostaje miękkie i świeże, co jest atutem, gdy chcemy przechowywać wypieki na kilka dni.
  • Łatwość wyrabiania – jest prostsze w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe, ponieważ nie wymaga długiego wyrabiania, a i tak pięknie rośnie.
  • Smakowity zapach – podczas pieczenia, dzięki drożdżom i masłu, ciasto wydziela intensywny, przyjemny zapach, który sprawia, że domowe wypieki smakują jeszcze lepiej.

Ciasto krucho-drożdżowe to uniwersalne i praktyczne rozwiązanie, które łączy zalety różnych rodzajów ciast!

SKŁADNIKI

  • 25 dag mąki
  • 6 dag masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • mak, kminek czy sezam do posypania
  • białko do smarowania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru.
  • Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, jajko, śmietanę, sól i roztarte drożdże. Zagnieść ciasto.
  • Uformować z niego wałeczek, pociąć na paluszki, ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Posmarować białkiem, posypać kminkiem, sezamem lub makiem - wg własnych upodobań.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC do zrumienienia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej