Paluszki krucho-drożdżowe. Zrób od razu podwójną porcję, bo znikają błyskawicznie
2024-09-24
11:30
Paluszki krucho-drożdżowe to doskonała przekąska, którą zrobisz błyskawicznie. Niestety, równie błyskawicznie znikają, dlatego lepiej przygotować od razu podwójną porcję ciasta. Sprawdzą się podczas oglądania serialu, rozgrywek sportowych czy ulubionego filmu.
i
łatwy
25 min
2
Dieta wegetariańska
Zalety ciasta krucho-drożdżowego
Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet:
- Idealne połączenie tekstur – łączy lekkość i puszystość ciasta drożdżowego z delikatną, kruchą konsystencją, co sprawia, że jest przyjemne w smaku i ciekawe w strukturze.
- Wszechstronność – świetnie sprawdza się zarówno w wypiekach słodkich, jak i wytrawnych. Można go użyć do ciast z owocami, ciasteczek, tart czy pierogów.
- Dłuższa świeżość – dzięki połączeniu drożdży i tłuszczu (np. masła), ciasto długo pozostaje miękkie i świeże, co jest atutem, gdy chcemy przechowywać wypieki na kilka dni.
- Łatwość wyrabiania – jest prostsze w przygotowaniu niż tradycyjne ciasto drożdżowe, ponieważ nie wymaga długiego wyrabiania, a i tak pięknie rośnie.
- Smakowity zapach – podczas pieczenia, dzięki drożdżom i masłu, ciasto wydziela intensywny, przyjemny zapach, który sprawia, że domowe wypieki smakują jeszcze lepiej.
Ciasto krucho-drożdżowe to uniwersalne i praktyczne rozwiązanie, które łączy zalety różnych rodzajów ciast!
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 6 dag masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- mak, kminek czy sezam do posypania
- białko do smarowania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru.
- Mąkę przesiekać z masłem, dodać żółtka, jajko, śmietanę, sól i roztarte drożdże. Zagnieść ciasto.
- Uformować z niego wałeczek, pociąć na paluszki, ułożyć je na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posmarować białkiem, posypać kminkiem, sezamem lub makiem - wg własnych upodobań.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC do zrumienienia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego