Oszczędna zapiekanka z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Oszczędna zapiekanka z kapusty kiszonej, boczku i ziemniaków najlepiej sprawdzi się w zimne dni. To pożywne danie krzepi jak żadne inne. Soki i aromaty się mieszają dając istną mieszankę wybuchową smaku, który zabierze was do raju smakoszy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200-300 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostki 1/4 cala
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 duże jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, posiekana drobno
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry
- 50 g masła, zimnego
- 2 łyżki startego sera
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posmaruj naczynie żaroodporne (np. brytfannę) olejem. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
- W szerokim rondlu usmaż boczek. Chrupkie skwarki boczku wyjmij i zachowaj, przydadzą się później. Tłuszcz pozostaw w rondlu.
- Do tłuszczu ze smażenia boczku dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj pokrojoną kiszoną kapustę, jabłko, bulion, cukier i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka będą miękkie, zajmie to około 15 minut.
- W międzyczasie ugotuj plastry ziemniaków we wrzącej osolonej wodzie do miękkości, zajmie to około 10-12 minut. Odcedź.
- Ułóż w naczyniu żaroodpornym w następującej kolejności: ziemniaki, bekon, kapusta kiszona, ziemniaki, bekon, kapusta kiszona i wreszcie ziemniaki. Wierzch posyp startym na tarce zimnym masłem i posyp serem.
- Piecz przez około 45 minut, bez przykrycia, aż wierzch lekko się zrumieni.
- Podawaj póki gorące.