Niesamowita serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Serowa zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to wysokokaloryczne danie, idealne na chłodniejsze dni. Posiłek bardzo łatwo przygotować. Niesamowity smak kremowego serowego sosu, mączystych ziemniaków i przyrumienionej kiełbasy dają ukojenie. To prawdzie danie na pocieszenie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki pokrojonych w grubą kostkę gotowanych ziemniaków
- 1 pęto wędzonek kiełbasy cienkiej, średnio rozdrobnionej np. toruńskiej, brockiej lub zwyczajnej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 200 g sera typu cheddar, startego
- 100 g sera typu mozzarella, startego
- olej do smażenia i przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę pokroić w plasterki i zrumienić na 1 łyżce rozgrzanego oleju.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Włożyć do niego pokrojone ziemniaki i zrumienioną kiełbasę, lekko wymieszać.
- Do rondla dodać masło, gdy się rozpuści i zacznie skwierczeć, dodać mąkę i wymieszać na jednorodną zasmażkę. Dodać mleko i wymieszać na jednorodną masę. Zagotować. Zdjąć z ognia.
- Dodać do sosu starte sery, oba rodzaje sproszkowanej papryki, sól i pieprz do smaku. Mieszać do uzyskania gładkiego sosu.
- Sosem serowym polać ziemniaki i kiełbasę.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i zapiekać 35-45 minut lub do momentu, gdy wierzch się zrumieni.