Niemiecki placek cebulowy - idealny dodatek do młodego wina

2021-03-29
Niemiecki placek cebulowy, czyli zwiebelkuchen
Autor: Shutterstock Smakowity placek cebulowy pochodzi z Alzacji
łatwy
30 min
4

Placek cebulowy i młode wino to w Alzacji para doskonała. Ale nawet jeśli nie jest czas młodego wina to wytrawny cebulowe ciasto zawsze jest na miejscu. Na obiad lub ciepłą kolację.

Wypróbuj inne nasze przepisy na dania z ziemniaków:

Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]

Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]

Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]

SKŁADNIKI

  • pół kilograma mączystych ziemniaków
  • półtora kg cebuli
  • 3 pory
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka kminku
  • małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do wysmarowania blaszki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i obierz i ugnieć.
  • Mąkę przesiej do naczynia, wlej do niej rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, przykryj i odstaw.
  • Kiedy drożdże zaczną pracować, do rozczynu dodaj ziemniaki i wyrób gładkie ciasto.
  • Odstaw ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.
  • Cebule i pory obierz i pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kminek sól i pieprz.
  • Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem i gałką.
  • Wyrośnięte ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
  • Wyłóż na nie warzywa i polej śmietaną z jajkami.
  • Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 40 min.