Niemiecki placek cebulowy - idealny dodatek do młodego wina
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placek cebulowy i młode wino to w Alzacji para doskonała. Ale nawet jeśli nie jest czas młodego wina to wytrawny cebulowe ciasto zawsze jest na miejscu. Na obiad lub ciepłą kolację.
Wypróbuj inne nasze przepisy na dania z ziemniaków:
Niemiecka sałatka ziemniaczana: przepis na Kartoffelsalat [WIDEO]
Ziemniaki pieczone w piekarniku - podajemy dobry przepis na pieczone ziemniaki [WIDEO]
Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]
SKŁADNIKI
- pół kilograma mączystych ziemniaków
- półtora kg cebuli
- 3 pory
- 50 g drożdży
- 3 łyżki mleka
- szklanka mąki
- 2 łyżki oleju
- łyżka kminku
- małe opakowanie kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- gałka muszkatołowa
- tłuszcz do wysmarowania blaszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odcedź i obierz i ugnieć.
- Mąkę przesiej do naczynia, wlej do niej rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże, przykryj i odstaw.
- Kiedy drożdże zaczną pracować, do rozczynu dodaj ziemniaki i wyrób gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto na 20 minut do wyrośnięcia.
- Cebule i pory obierz i pokrój w plasterki i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj kminek sól i pieprz.
- Śmietanę wymieszaj z jajkami, solą, pieprzem i gałką.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć, rozwałkuj i wyłóż na wysmarowanej tłuszczem blaszce.
- Wyłóż na nie warzywa i polej śmietaną z jajkami.
- Wstaw do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na 40 min.