Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]

Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ziemniaki z masłem czosnkowym [pieczone w folii na grillu]

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Pyszne ziemniaki z masłem czosnkowo-koperkowym, najpierw lekko podgotowane, a potem pieczone na grillu (lub w piekarniku). Doskonały dodatek do grillowanych kiełbas i mięs, ryb oraz sałatek. Mogą stanowić samodzielną, wegetariańską przekąskę grillową.

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6-8 ząbków czosnku
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1 koperek
  • sól
  • folia aluminiowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki (w mundurkach ) średniej wielkości podgotować w wodzie na półmiękko.

  • Rozgnieść czosnek (6-8 ząbków), wymieszać z połową kostki miękkiego masła, solą i posiekanym koperkiem.
    Ziemniaki przekroić na pół wzdłuż, położyć na kawałku folii aluminiowej. Na środek każdego ziemniaka nałożyć łyżkę masła z czosnkiem i zawinąć w folię.

  • Ułożyć na ruszcie i grillować przez 15-20 minut. Można je także upiec w piekarniku.