Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!
2020-09-01
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z cukinii to doskonały patent na wykorzystanie tego warzywa, które w sezonie kosztuje grosze, bo zazwyczaj daje obfite plony. Kilka dodatków zmienia neutralną w smaku cukinię w pyszną, puszystą i delikatną zapiekankę, która doskonale smakuje z sosem pieczarkowym lub sosem tzatziki.
Polecamy też:
Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański
Cukinia faszerowana mięsem i warzywami
Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym
Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta
Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu
SKŁADNIKI
- 1300 g cukinii
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- 120 g utartego sera żółtego
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 2 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego (jeżeli jest cukinia bardzo młoda, nie ma takiej potrzeby). Marchewkę obieramy.
- Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość przekładamy na sito, solimy, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok. godzinę.
- Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyciśniętą z nadmiaru soku cukinię z marchewką.
- Dodajemy pozostałe składniki, czyli połowę startego sera (pozostałym serem posypujemy wierzch zapiekanki), jajka oraz przyprawy. Mieszamy całość.
- Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy serem żółtym.
- Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem, z sosem pieczarkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?