Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

2020-09-01
Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!
Autor: Shutterstock Delikatna cukinia nadaje się do wielu kulinarnych zastosowań - sprawdza się także jako składnik zapiekanek
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z cukinii to doskonały patent na wykorzystanie tego warzywa, które w sezonie kosztuje grosze, bo zazwyczaj daje obfite plony. Kilka dodatków zmienia neutralną w smaku cukinię w pyszną, puszystą i delikatną zapiekankę, która doskonale smakuje z sosem pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Składniki

1300 g cukinii

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 jajek

120 g utartego sera żółtego

sól, pieprz, oregano, bazylia

2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego (jeżeli jest cukinia bardzo młoda, nie ma takiej potrzeby). Marchewkę obieramy.

Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość przekładamy na sito, solimy, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok. godzinę.

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyciśniętą z nadmiaru soku cukinię z marchewką.

Dodajemy pozostałe składniki, czyli połowę startego sera (pozostałym serem posypujemy wierzch zapiekanki), jajka oraz przyprawy. Mieszamy całość.

Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy serem żółtym.

Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem, z sosem pieczarkowym.

CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Polecamy też:

Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu