Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!

2020-09-01
Niebiańska zapiekanka z cukinii z sosem pieczarkowym - niedrogo i pysznie!
Autor: Shutterstock Delikatna cukinia nadaje się do wielu kulinarnych zastosowań - sprawdza się także jako składnik zapiekanek
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z cukinii to doskonały patent na wykorzystanie tego warzywa, które w sezonie kosztuje grosze, bo zazwyczaj daje obfite plony. Kilka dodatków zmienia neutralną w smaku cukinię w pyszną, puszystą i delikatną zapiekankę, która doskonale smakuje z sosem pieczarkowym lub sosem tzatziki.

Polecamy też:

Faszerowana cukinia zapieczona z serem - przepis wegetariański

Cukinia faszerowana mięsem i warzywami

Kapitalne roladki z cukinii nadziewane 3 rodzajami sera w sosie pomidorowym

Wytrawne placuszki z cukinii, marchewki i sera feta

Serowa zapiekanka z ryżu i cukinii: sycący obiad na czas kryzysu

SKŁADNIKI

  • 1300 g cukinii
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 jajek
  • 120 g utartego sera żółtego
  • sól, pieprz, oregano, bazylia
  • 2 łyżki oliwy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinię myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego (jeżeli jest cukinia bardzo młoda, nie ma takiej potrzeby). Marchewkę obieramy.
  • Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Całość przekładamy na sito, solimy, mieszamy dokładnie i zostawiamy na ok. godzinę.
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyciśniętą z nadmiaru soku cukinię z marchewką.
  • Dodajemy pozostałe składniki, czyli połowę startego sera (pozostałym serem posypujemy wierzch zapiekanki), jajka oraz przyprawy. Mieszamy całość.
  • Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypujemy serem żółtym.
  • Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Zapiekankę podajemy posypaną koperkiem, z sosem pieczarkowym.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?