Najlepsze ziemniaki zapiekane w śmietanie - po prostu fantastyczne
2022-07-28

łatwy
20 min
4
Ziemniaki zapiekane w śmietanie dosłownie rozpływają się w ustach. Można je podać jako samodzielne danie na kolację lub pyszny dodatek do pieczonego mięsa. Za takimi ziemniakami poszlibyście do samego piekła. Obłędnie smaczne!
SKŁADNIKI
- 6-8 średnich ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki mąki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
- 0,5 szklanki tartego sera
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na kawałki.
- Formę do zapiekania posmarować masłem i wypełnić pokrojonymi ziemniakami.
- Mleko i śmietanę wymieszać razem z mąką, czosnkiem solą i pieprzem. Mieszaniną zalać ziemniaki.
- Formę okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec przez 30 minut.
- Zdjąć przykrycie, posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy sera się rozpuści i lekko przyrumieni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?