Najlepsze ziemniaki zapiekane w śmietanie - po prostu fantastyczne

Najlepsze ziemniaki zapiekane w śmietanie
Autor: Shutterstock Ziemniaki zapiekane ze śmietaną są delikatne i rozpływają się w ustach
łatwy
20 min
4

Ziemniaki zapiekane w śmietanie dosłownie rozpływają się w ustach. Można je podać jako samodzielne danie na kolację lub pyszny dodatek do pieczonego mięsa. Za takimi ziemniakami poszlibyście do samego piekła. Obłędnie smaczne!

SKŁADNIKI

  • 6-8 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 0,5 szklanki tartego sera
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na kawałki.
  • Formę do zapiekania posmarować masłem i wypełnić pokrojonymi ziemniakami.
  • Mleko i śmietanę wymieszać razem z mąką, czosnkiem solą i pieprzem. Mieszaniną zalać ziemniaki.
  • Formę okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200C i piec przez 30 minut.
  • Zdjąć przykrycie, posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut lub do chwili, gdy sera się rozpuści i lekko przyrumieni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej