Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli: dietetyczny przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Meksykańska zapiekanka z mielonego mięsa i fasoli z dodatkiem warzyw to pożywne i pyszne danie. Ziarna fasoli są tu niezbędne. Zawierają węglowodany, które uwalniając się powoli sycą na długo i poprawiają perystaltykę jelit. Ponadto fasola zawiera wysokiej jakości białko roślinne o bardzo małej zawartości tłuszczu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g wołowego mięsa mielonego lub wołowo-wieprzowego
- 2 papryki, pokrojone w małą kostkę,
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane
- 1 łyżka oleju
- 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
- 1 puszka kukurydzy, odsączonej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- chili, sól, pieprz do smaku
- 100 g sera tartego do zapiekania, na przykład Goudy
- 1 garść nachosów kukurydzianych do dekoracji
- 1 łyżka posiekanego szczypioru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj mielone mięso i smaż, aż się zrumieni. W czasie smażenia często mieszaj, aby mięso nie zbryliło się.
- Dodaj pokrojoną paprykę i czosnek. Smaż do chwili, gdy papryka zmięknie.
- Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, zamieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i krojone pomidory razem z sokiem pomidorowym.
- Dopraw chili, solą i pieprzem, gotuj na wolnym ogniu przez 5-7 minut.
- Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego lub brytfanny i posyp tartym serem.
- Piecz zapiekankę przez około 10 minut w temperaturze 200°C w trybie grzania góra-dół, aż ser się przypiecze.
- Podawaj posypane pokruszonymi nachosami i posiekanym szczypiorem.