Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku
2021-11-15
łatwy
50 min
4
Kuchnia serbska jest smaczna i wyrazista. W dużej mierze korzysta z prostych, lokalnych składników. Kiszona kapusta zapiekana z kiełbasą po serbsku to proste danie, które świetnie sprawdzi się również na polskich stołach.
SKŁADNIKI
- 5 cienkich kiełbasek
- 500 g kapusty kiszonej
- 5 ziarenek jałowca
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 1 cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- 3/4 szklanki mleka
- 600 g ziemniaków
- 1/2 łyżki masła
- sól i pieprz
- olej
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebule obrać i posiekać, zeszklić na klarowanym maśle. Dodać kapustę, jałowiec i liście laurowe, po czym wlać wino. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem 40 min.
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i mlekiem, doprawić solą i gałką muszkatołową.
- Kapustę przełożyć do żaroodpornego naczynia, w środku zrobić wgłębienie i wypełnić je ziemniakami. Na wierzchu ułożyć pokrojoną w plastry kiełbasę.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 30 min.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?