Hamburgerowa zapiekanka: łatwy przepis z mielonym mięsem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Hamburgerowa zapiekanka to łatwy przepis na udany obiad dla całej rodziny. Taką zapiekankę można przygotować dzień wcześniej i zapiec następnego dnia. Można również zamrozić jeszcze przed pieczeniem i przechowywać do 3 miesięcy.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Sposoby na zapiekankę! CZYTAJ>>>
SKŁADNIKI
- 450-500 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól dla smaku
- pieprz do smaku
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki
- 800 ml przecieru pomidorowego lub po połowie przecieru i krojonych pomidorów z puszki
- 500 g makaronu typu muszelki, kolanka lub kokardki
- 1 szklanka startych serów cheddar i mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku o 1 minutę krócej niż podano w instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek, dusić do zeszklenia.
- Dodać mięso i smażyć do zrumienienia, często mieszając, aby mięso nie zbiło się w kawałki.
- Dodać wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Dusić 20 minut.
- Naczynie do zapiekania posmarować olejem. Przełożyć do niego ugotowany i odcedzony makaron, sos oraz pół szklanki startego sera. Wymieszać.
- Naczynie okryć folią aluminiową lub zmoczonym pergaminem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdjąć folię i posypać pozostałym serem. Zapiekać do chwili, gdy ser się rozpuści.