Golas lubelski – tradycyjna zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, która podbije każde podniebienie!

Golas lubelski – tradycyjna zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, która podbije każde podniebienie!
Autor: Shutterstock Zapiekanka, która zachwyca smakiem - golas lubelski
łatwy
30 min
4

Golas lubelski – pod tą zabawną nazwą kryje się wyjątkowo sycąca i aromatyczna zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, która od lat króluje w kuchni wiejskiej. Dziś wraca do łask, bo zachwyca prostotą, smakiem i wartością odżywczą. To doskonały przykład, że dania bezmięsne mogą być równie treściwe i pyszne jak te z mięsem – a przy tym sprzyjają zdrowiu i lekkości w codziennej diecie.

Kasza gryczana

Ziarno gryki nie zawiera glutenu, białka zbożowego. Gryka nie jest zbożem, należy do rodziny rdestowatych. Dlatego jej ziarno w naturalny sposób nie zawiera tego rodzaju białka. Ale za to jest bogate w lekkostrawne węglowodany, białka i błonnik. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy B1 i PP. Kasza gryczana to także dobre źródło żelaza. Jedzenie kaszy gryczanej dobrze wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i opóźnia starzenie. Jeśli interesują Was właściwości kaszy gryczanej, zapraszamy do lektury Kasza gryczana: jej właściwości i wartości odżywcze

Kasza gryczana zarówno biała (niepalona), jak kasza palona, świetnie nadają się do zapiekania na słono i na słodko. Jej główna zaleta kulinarna to niezwykła plastyczność. Doskonale komponuj się z warzywami, twarogiem, mięsem, a nawet rybą. Kaszę gryczaną do zapiekanki, najlepiej ugotować dzień wcześniej.

Oto kilka naszych ulubionych przepisów, którymi dzielimy się z Wami w nadziei, że pokochacie kaszę gryczaną, tak jak my. Orzechowy smak palonej kaszy gryczanej świetnie uzupełni twaróg lub jego kuzyni. Wypróbujcie przepis Kasza gryczana zapiekana z białym serem lub Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej
  • do gotowania kaszy: 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone i ugotowane
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem masła i soli.
  • Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenie mięsa lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.
  • Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
  • W misce wymieszać kaszę ugotowaną na sypko, twaróg z ziemniakami oraz usmażoną cebulę razem z olejem i przyprawy.
  • Masę przełożyć do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Podawać ze śmietanowym sosem grzybowym.
W formie kasza
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej