Golas lubelski – tradycyjna zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, która podbije każde podniebienie!

Golas lubelski – pod tą zabawną nazwą kryje się wyjątkowo sycąca i aromatyczna zapiekanka z kaszy gryczanej, twarogu i ziemniaków, która od lat króluje w kuchni wiejskiej. Dziś wraca do łask, bo zachwyca prostotą, smakiem i wartością odżywczą. To doskonały przykład, że dania bezmięsne mogą być równie treściwe i pyszne jak te z mięsem – a przy tym sprzyjają zdrowiu i lekkości w codziennej diecie.
Kasza gryczana
Ziarno gryki nie zawiera glutenu, białka zbożowego. Gryka nie jest zbożem, należy do rodziny rdestowatych. Dlatego jej ziarno w naturalny sposób nie zawiera tego rodzaju białka. Ale za to jest bogate w lekkostrawne węglowodany, białka i błonnik. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy B1 i PP. Kasza gryczana to także dobre źródło żelaza. Jedzenie kaszy gryczanej dobrze wpływa na prawidłową pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru we krwi i opóźnia starzenie. Jeśli interesują Was właściwości kaszy gryczanej, zapraszamy do lektury Kasza gryczana: jej właściwości i wartości odżywcze
Kasza gryczana zarówno biała (niepalona), jak kasza palona, świetnie nadają się do zapiekania na słono i na słodko. Jej główna zaleta kulinarna to niezwykła plastyczność. Doskonale komponuj się z warzywami, twarogiem, mięsem, a nawet rybą. Kaszę gryczaną do zapiekanki, najlepiej ugotować dzień wcześniej.
Oto kilka naszych ulubionych przepisów, którymi dzielimy się z Wami w nadziei, że pokochacie kaszę gryczaną, tak jak my. Orzechowy smak palonej kaszy gryczanej świetnie uzupełni twaróg lub jego kuzyni. Wypróbujcie przepis Kasza gryczana zapiekana z białym serem lub Zapiekanka z kaszy gryczanej i mascarpone
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej palonej
- do gotowania kaszy: 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki soli
- 200 g twarogu półtłustego
- 4 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone i ugotowane
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować w 2 szklankach wody z dodatkiem masła i soli.
- Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenie mięsa lub rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków.
- Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
- W misce wymieszać kaszę ugotowaną na sypko, twaróg z ziemniakami oraz usmażoną cebulę razem z olejem i przyprawy.
- Masę przełożyć do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec 40 minut w temperaturze 180°C.
- Podawać ze śmietanowym sosem grzybowym.