Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i pieczarkami

2021-03-29
Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i pieczarkami
Autor: Shutterstock Sycąca zapiekanka z ziemniaczanych klusek, boczku i grzybów
łatwy
30 min
4

Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami to najłatwiejsze danie świata. Do przygotowania tego smacznego dania będziesz potrzebować gotowych gnocchi ze sklepu. Te włoskie kluski ziemniaczane w smaku bardzo przypominają kopytka. W przepisie można również użyć gotowych kopytek z garmażu. Użyte w przepisie boczniaki i pieczarki nadadzą temu daniu wręcz leśny aromat. Wędzony boczek podkręci smak. Pyszne i proste danie na szybko, które zadowoli każdego. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 300 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka mąki
  • 150 g śmietany
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 500 g gotowego Gnocchi ze sklepu
  • 75 g startego sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gnocchi ze sklepu mogą być surowe lub ugotowane. Surowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Grzyby oczyścić, umyć w razie potrzeby i pokroić boczniaki wzdłuż na paski, a pieczarki na połówki lub ćwiartki.
  • Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kosteczkę.
  • Rozgrzać masło i usmażyć na nim grzyby, cebulę oraz boczek. Obficie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Dodać mąkę i zamieszać. Wlać 300 ml wody i śmietanę. Ponownie zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodać natkę pietruszki.
  • Wymieszać sos grzybowy z kluskami gnocchi i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
  • Posypać serem i zapiekać pod rozgrzanym do 200°C grillem piekarnika przez 5-10 minut.