Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i pieczarkami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ekspresowa zapiekanka z gnocchi z boczkiem i grzybami to najłatwiejsze danie świata. Do przygotowania tego smacznego dania będziesz potrzebować gotowych gnocchi ze sklepu. Te włoskie kluski ziemniaczane w smaku bardzo przypominają kopytka. W przepisie można również użyć gotowych kopytek z garmażu. Użyte w przepisie boczniaki i pieczarki nadadzą temu daniu wręcz leśny aromat. Wędzony boczek podkręci smak. Pyszne i proste danie na szybko, które zadowoli każdego.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 300 g pieczarek
- 250 g boczniaków
- 1 cebula
- 150 g boczku wędzonego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 łyżka mąki
- 150 g śmietany
- 2 łyżki natki pietruszki
- 500 g gotowego Gnocchi ze sklepu
- 75 g startego sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gnocchi ze sklepu mogą być surowe lub ugotowane. Surowe ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Grzyby oczyścić, umyć w razie potrzeby i pokroić boczniaki wzdłuż na paski, a pieczarki na połówki lub ćwiartki.
- Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Boczek również pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać masło i usmażyć na nim grzyby, cebulę oraz boczek. Obficie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodać mąkę i zamieszać. Wlać 300 ml wody i śmietanę. Ponownie zamieszać. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut. Dodać natkę pietruszki.
- Wymieszać sos grzybowy z kluskami gnocchi i umieścić w żaroodpornym naczyniu.
- Posypać serem i zapiekać pod rozgrzanym do 200°C grillem piekarnika przez 5-10 minut.