Dietetyczna zapiekanka szpinakowa

Zapiekanka szpinakowa
Autor: Shutterstock Zapiekanka szpinakowa z dodatkiem mielonego indyka.
łatwy
40 min
4

Zapiekanka szpinakowa łączy w sobie lekko słodki smak indyka z neutralnym szpinakiem. Smak podstawowych składników podkręcają przyprawy - czosnek i gałka muszkatołowa. Danie przygotowane wg przepisu opracowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 250 kcal.

Dietetyczne potrawy  kojarzą się wielu z nas jako dania, których przygotowanie jest  czasochłonne, a liczba potrzebnych składników i przypraw - nieprzyzwoicie wysoka. Nic bardziej mylnego - dania lekkie, niskokaloryczne i  łatwe do przygotowania też istnieją. Polecamy je Wam, bo warto jadać zdrowiej, sezonowo i  niedrogo.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g piersi z indyka
  • 1 szklanka mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • mielona gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozmrozić szpinak, wycisnąć czosnek, dodać jogurt naturalny i doprawić.
  • Mięso zmielić, również przyprawić i wymieszać ze szpinakiem.
  • Masę rozłożyć w małym naczyniu żaroodpornym (może być blacha do tarty) i piec 30 min w 180 stopniach.