Dietetyczna zapiekanka szpinakowa

2020-06-03
Zapiekanka szpinakowa
Autor: Shutterstock Zapiekanka szpinakowa z dodatkiem mielonego indyka.
łatwy
40 min
4

Zapiekanka szpinakowa łączy w sobie lekko słodki smak indyka z neutralnym szpinakiem. Smak podstawowych składników podkręcają przyprawy - czosnek i gałka muszkatołowa. Danie przygotowane wg przepisu opracowanego przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera dostarcza 250 kcal.

Dietetyczne potrawy  kojarzą się wielu z nas jako dania, których przygotowanie jest  czasochłonne, a liczba potrzebnych składników i przypraw - nieprzyzwoicie wysoka. Nic bardziej mylnego - dania lekkie, niskokaloryczne i  łatwe do przygotowania też istnieją. Polecamy je Wam, bo warto jadać zdrowiej, sezonowo i  niedrogo.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

100 g piersi z indyka

1 szklanka mrożonego szpinaku

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

mielona gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozmrozić szpinak, wycisnąć czosnek, dodać jogurt naturalny i doprawić.

Mięso zmielić, również przyprawić i wymieszać ze szpinakiem.

Masę rozłożyć w małym naczyniu żaroodpornym (może być blacha do tarty) i piec 30 min w 180 stopniach.