Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię

Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię
Autor: Shutterstock Cukinia zapiekana w śmietanie jest  delikatna, smakowita i sycąca
łatwy
15 min
4

Cukinia zapiekana w śmietanie to cudowny sposób przyrządzenia tego dostępnego cały rok warzywa. Dzięki zapiekaniu w śmietanie cukinia staje się kremowa i sycąca - idealna na lunch lub ciepłą kolację.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • dwie małe cukinie
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 200 ml śmietany 18%
  • 100 g ulubionego żółtego sera
  • 1 jajko
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukinie myjemy, jeśli mają rozwinięte gniazdo nasienne - pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w plasterki albo - pozbawione gniazda nasiennego - w półplasterki.
  • Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180ºC.
  • W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię, na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.