Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię

2020-08-05
Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię
Autor: Shutterstock Cukinia zapiekana w śmietanie jest  delikatna, smakowita i sycąca
łatwy
15 min
4

Cukinia zapiekana w śmietanie to cudowny sposób przyrządzenia tego dostępnego cały rok warzywa. Dzięki zapiekaniu w śmietanie cukinia staje się kremowa i sycąca - idealna na lunch lub ciepłą kolację.

Składniki

dwie małe cukinie

2 łyżki oliwy extra vergine

200 ml śmietany 18%

100 g ulubionego żółtego sera

1 jajko

sól, pieprz do smaku

1 łyżka świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cukinie myjemy, jeśli mają rozwinięte gniazdo nasienne - pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w plasterki albo - pozbawione gniazda nasiennego - w półplasterki.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180ºC.

W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię, na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska