Delikatna cukinia zapiekana w śmietanie - cudowny sposób na cukinię
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Cukinia zapiekana w śmietanie to cudowny sposób przyrządzenia tego dostępnego cały rok warzywa. Dzięki zapiekaniu w śmietanie cukinia staje się kremowa i sycąca - idealna na lunch lub ciepłą kolację.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- dwie małe cukinie
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- 200 ml śmietany 18%
- 100 g ulubionego żółtego sera
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka świeżego koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie myjemy, jeśli mają rozwinięte gniazdo nasienne - pozbawiamy nasion, a następnie kroimy w plasterki albo - pozbawione gniazda nasiennego - w półplasterki.
- Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą, rozkładamy cukinie, solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 180ºC.
- W mały naczyniu rozbełtujemy jajko ze śmietaną, pieprzem i koperkiem. Mieszaniną zalewamy podpieczoną cukinię, na wierzch ścieramy ser i ponownie wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.