Cudowny burek z cukinią i serem - bliskowschodnia przekąska za grosze
2021-08-25

łatwy
40 min
4
Dieta wegetariańska
Burek z cukinią i serem to proste do przygotowania danie rodem z kuchni tureckiej i bałkańskiej. Idealny na ciepło i na zimno, smaczny i niedrogi. Na Bałkanach kupimy go prawie na każdej ulicy. Ci, którzy go próbowali, są jego miłośnikami, bo burek nadziewany aromatycznymi farszami jest po prostu doskonały!
SKŁADNIKI
- Nadzienie:
- 900 g cukinii
- 2 cebule,
- 300 g białego sera
- 3 łyżki oleju
- połowa pęczka pietruszki, drobno posiekana
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka płatków czerwonej ostrej papryki
- 5 ząbków czosnku
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki
- pół szklanki ciepłej wody
- 0,8 szklanki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka soli
- Na wierzch ciasta:
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
- czarnuszka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cukinie bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dusimy od 5 do 7 minut, aż całość zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu, a na końcu odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
- Do masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
- Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pośrodku robimy wgłębienie, w które, wlewamy pół szklanki wody i olej. Dokładnie zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przy takiej ilości ciasta jest to co najmniej 15 minut, możemy też wykorzystać odpowiednią końcówkę miksera.
- Ciasto dzielimy na kilka części, układamy na posmarowanej pozostałą ilością tłuszczu tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę.
- Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek - podsypując mąką. Na środku wzdłuż rozkładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i kroimy na pojedyncze paszteciki.
- Borek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 20 minut, najlepiej do uzyskania złotego koloru.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?