Cudowny burek z cukinią i serem - bliskowschodnia przekąska za grosze

2021-04-13
Anna Śmiałek
Cudowny burek z cukinią i serem - bliskowschodnia przekąska za grosze
Autor: Shutterstock Burek możemy nadziewać dowolnym farszem - mięsnym lub wegetariańskim
łatwy
40 min
4

Burek z cukinią i serem to proste do przygotowania danie rodem z kuchni tureckiej i bałkańskiej. Idealny na ciepło i na zimno, smaczny i  niedrogi. Na Bałkanach kupimy  go prawie na każdej ulicy. Ci, którzy go próbowali, są jego miłośnikami, bo burek nadziewany  aromatycznymi farszami  jest po prostu doskonały!

Składniki

Nadzienie:

900 g cukinii

2 cebule,

300 g białego sera

3 łyżki oleju

połowa pęczka pietruszki, drobno posiekana

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czarnego pieprzu

1 łyżeczka płatków czerwonej ostrej  papryki

5 ząbków czosnku

Ciasto:

4 szklanki mąki

pół szklanki ciepłej wody

0,8 szklanki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

Na wierzch ciasta:

1 roztrzepane jajko do posmarowania

czarnuszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cukinie bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dusimy od 5 do 7 minut, aż całość zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu, a na końcu odstawiamy na chwilę do przestudzenia.

Do masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pośrodku robimy wgłębienie, w które, wlewamy pół szklanki wody i olej. Dokładnie zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przy takiej ilości ciasta jest to co najmniej 15 minut, możemy też wykorzystać odpowiednią końcówkę miksera.

Ciasto dzielimy na kilka części, układamy na posmarowanej pozostałą ilością tłuszczu tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę.

Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek - podsypując mąką. Na środku wzdłuż rozkładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i kroimy na pojedyncze paszteciki.

Borek układamy na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia  i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 20 minut, najlepiej do uzyskania złotego koloru.

Anna Śmiałek