Cudowny burek z cukinią i serem - bliskowschodnia przekąska za grosze

Cudowny burek z cukinią i serem - bliskowschodnia przekąska za grosze
Autor: Shutterstock Burek możemy nadziewać dowolnym farszem - mięsnym lub wegetariańskim
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Burek z cukinią i serem to proste do przygotowania danie rodem z kuchni tureckiej i bałkańskiej. Idealny na ciepło i na zimno, smaczny i  niedrogi. Na Bałkanach kupimy  go prawie na każdej ulicy. Ci, którzy go próbowali, są jego miłośnikami, bo burek nadziewany  aromatycznymi farszami  jest po prostu doskonały!

SKŁADNIKI

  • Nadzienie:
  • 900 g cukinii
  • 2 cebule,
  • 300 g białego sera
  • 3 łyżki oleju
  • połowa pęczka pietruszki, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej ostrej  papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 0,8 szklanki oleju lub oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • Na wierzch ciasta:
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • czarnuszka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekaną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy posiekany bądź przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Cukinie bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i dusimy od 5 do 7 minut, aż całość zmięknie. Mieszamy od czasu do czasu, a na końcu odstawiamy na chwilę do przestudzenia.
  • Do masy dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  • Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i pośrodku robimy wgłębienie, w które, wlewamy pół szklanki wody i olej. Dokładnie zagniatamy ciasto, do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Przy takiej ilości ciasta jest to co najmniej 15 minut, możemy też wykorzystać odpowiednią końcówkę miksera.
  • Ciasto dzielimy na kilka części, układamy na posmarowanej pozostałą ilością tłuszczu tacy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na bok na co najmniej godzinę.
  • Każdą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek - podsypując mąką. Na środku wzdłuż rozkładamy farsz. Zawijamy ciasto w rulon i kroimy na pojedyncze paszteciki.
  • Borek układamy na blasze wyłożonej  papierem do pieczenia  i smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC, około 20 minut, najlepiej do uzyskania złotego koloru.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej