Ciasto pizza - idealne na piknik, wycieczkę, lunch

Ciasto pizza - idealne na piknik, wycieczkę, lunch
Autor: Shutterstock To ciasto o smaku pizzy doskonale sprawdzi się podczas wyjazdów, a także na lunch w pracy lub szkole
łatwy
30 min
4

Ciasto pizza zrobisz bardzo szybko - najwięcej czasu zajmie ci pokrojenie składników.  Ciasto, choć proszkowe, doskonale przypomina smakiem pizzę, ale doskonałe jest  też na zimno. Składniki można modyfikować, w zależności od zawartości lodówki - do tego ciasta pasują też oliwki, szynkę można z powodzeniem zastąpić salami.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 gramów mąki
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 70 gramów oleju 
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • masło do wysmarowania
  • formy bułka tarta do obsypania formy
  • Dodatki:
  • 1/2 papryki zielonej
  • kilka pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ żółtej papryki
  • 120 gramów szynki konserwowej
  • 100 gramów sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno czosnek, dodaj do pieczarek i cebuli. Pokrój w drobną kostkę pozostałe składniki.
  • Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki).
  • Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej