Ciasto pizza - idealne na piknik, wycieczkę, lunch
2022-08-02
łatwy
30 min
4
Ciasto pizza zrobisz bardzo szybko - najwięcej czasu zajmie ci pokrojenie składników. Ciasto, choć proszkowe, doskonale przypomina smakiem pizzę, ale doskonałe jest też na zimno. Składniki można modyfikować, w zależności od zawartości lodówki - do tego ciasta pasują też oliwki, szynkę można z powodzeniem zastąpić salami.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 gramów mąki
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 70 gramów oleju
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- masło do wysmarowania
- formy bułka tarta do obsypania formy
- Dodatki:
- 1/2 papryki zielonej
- kilka pieczarek
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 120 gramów szynki konserwowej
- 100 gramów sera żółtego
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na 1 łyżce masła. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój drobno czosnek, dodaj do pieczarek i cebuli. Pokrój w drobną kostkę pozostałe składniki.
- Oddziel żółtka od białek, ubij białka na sztywno, dodaj kolejno po jednym żółtku, olej, mleko oraz jogurt. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj do masy wraz ze wszystkimi składnikami, przyprawami oraz solą. Wymieszaj całość delikatnie i niedbale (w cieście mogą pozostać grudki).
- Podłużną formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na minimum 1 godzinę (do suchego patyczka).
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!